U trendu

Dovoljno nastavnika za IT odeljenja, 80 pohađa obuku

BEOGRAD – Blizu 80 nastavnika informatike iz cele Srbije, koji će od 1. septembra predavati IT odeljenjima koja se uvode u gimnazijama, pohađa jednonedeljne stručne obuke iz informatičkih predmeta, a prema rečima pomoćnika ministra prosvete Saše Stojanovića za tu oblast biće dovoljno nastavnog kadra u novoj školskoj godini.

Profesor informatike u Računarskoj gimnaziji Duša Vuković, koja obučava nastavnike, kaže da je obuka osmišljena tako da se predavači pripremaju za šest stručnih predmeta koji su u programu za prvu i drugu godinu gimnazije.

„Mnogi od nastavnika već predaju programiranje u školama, oni se stalno usavršavaju i prate trendove u IT tehnologijama, a verujem da će im ove obuke pomoći da uspešno započnu školsku godinu“, istakla je Vuković.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog uvođenja više od 40 IT odeljenja u gimnazije budući da je velika potražnja za zanimanjima iz ove oblasti i da postoji potreba da se što više mladih obrazuje u ovom sektoru.

Nastavnica informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji Katarina Veljković pohvalila je inicijativu da se organizuju obuke za nastavnike informatike jer je kaže, mali broj njih spreman da odgovori savremenim trendovima u obrazovanju.

„U mojoj školi mi već pet godina imamo takva odeljenja, a ovde sam da podelim iskustva sa ostalim nastavnicima i da predstavim ono što sam naučila do sada. Obuka je odlična, ukazuju nam na ključne stvari koje su bitne za početak godine“, rekla je Veljković.

Stojanović je obišao nastavnike na obuci u Računarskoj gimnaziji i podsetio da je ove godine uvedeno više od 40 IT odeljenja u gimnazijama u Srbiji i naglasio da će se sledeće godine taj broj povećati.

„Ovo je oblast koja se brzo menja i napreduje, te je neophodno obezbediti obuke za nastavnike, ne samo za one koji će tek početi da predaju IT odeljenjima, već i za one koji dugo predaju informatiku“, kazao je Stojanović.

Prostorije za obuku 78 nastavnika za IT odeljenja ustupili su Računarska gimnazija i Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar