U trendu

Dr Jelena Vladić dobitnica Danubius Young Scientist nagrade

NOVI SAD – Prestižnu nagradu Danubius Young Scientist Award za Srbiju za 2018. godinu dobila je mlada naučnica sa Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Univerziteta u Novom Sadu, dr Jelena Vladić.

Tu nagradu dr Jeleni Vladić je u Bratislavi, na svečanoj dodeli nagrade najboljim mladim naučnicima iz zemalja Dunavskog regiona, 08. novembra, dodelilo Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu, rečeno je u saopštenju, a uručenje nagrada upriličeno je prvog dana Dunavske rektorske konferencije, održane na Univerzitetu Komenskog u Bratislavi.

Dr Jelena Vladić, na Tehnološkom fakultetu radi kao naučni saradnik i asistent sa doktoratom, na studijskom programu farmaceutsko inženjerstvo i bavi se istraživanjem u oblasti farmaceutskih tehnologija i farmaceutske hemije.

Fokus njenog istraživanja, precizirano je, jeste ekstrakcija bioaktivnih jedinjenja iz lekovitog bilja, sporednih proizvoda prehrambene industrije i mikroalgi.

Primena rezultata njenog istraživanja omogućiće implementaciju novih tehnoloških postupaka, pre svega postupaka ekstrakcije, u oblasti prerade sirovina koje sadrže vredna jedinjenja, a koja se nakon ekstrakcije mogu inkorporirati u nove funkcionalne proizvode i plasirati na tržište ili u formi dijetetskih suplemenata ili u formi obogaćenih prehrambenih proizvoda.

Zahvaljujući prestižnim grantovima koje je osvajala i prethodnih godina ona je boravila na višemesečnim stručnim usavršavanjima na prestižnim naučnim institucijama u Velikoj Britaniji i Portugalu, a trenutno je angažovana na 5 projekata na nacionalnom nivou i 4 međunarodna projekta.

Nagrada Danubius Young Scientist Award se dodeljuje od 2011. mladim naučnicima iz 14 zemalja Dunavskog regiona (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Nemačka, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina) za izuzetna dostignuća u području njihovog istraživanja.

Kriterijumi dodele nagrade uključuju naučnu izvrsnost i inovativan pristup u akademskom radu, tematsku relevantnost naučnog rada za pitanja/probleme Dunavskog regiona, značaj istraživanja u međunarodnim okvirima, potencijal naučnika, uključenost u međunarodne naučnoistraživačke organizacije i saradnje, diseminacija naučnog znanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.