U trendu

Dragaš: Poseta princa Čarlsa prekretnica za region

Poseta princa Čarlsa regionu Balkana po mnogo čemu bila je i politička i mogla bi u bliskoj budućnosti da bude upamćena kao „najvažnija politička prekretnica u komplikovanom balkanskom mozaiku“, ocenio je direktor beogradskog Medjunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

„Jasno je da je poseta princa Čarlsa Balkanu dizajnirana kao poseta jednoj celini, uvezanoj ekonomskim, kulturnim i istorijskim vezama, ali u isto vreme teško opterećenoj konfliktnim nasledjem. Iako su države u ovom regionu na različitim administrativnim stupnjevima evropske emancipacije, one su u očima EU, a posebno Britanije i dalje jedinstveni kulturni, istorijski, pa i ekonomski i politički prostor, kako sa svojim prednostima i potencijalima, tako posebno i svojom haotičnom nedavnom istorijom, koja je i dalje živa u medjusobnim odnosima“, ocenio je Dragaš u tekstu objavljenom na sajtu Medjunanrodnog instituta za bezbednost (www.isi-see.org)

Citirajući deo beogradskog govora princa Čarlsa da je „malo mesta na svetu na kojima se istinski oseća teret istorije kao što je to na Balkanu“, da to niko ne treba da zaboravi ili da ignoriše istoriju, ali, da „ne sme da postane njen zatočenik“, autor navodi da ta poruka „gadja u bazični balkanski problem i traži njegovo rešavanje, kao preduslov za pomirenje i razvoj“.

„Izbor Beograda za mesto gde će ove poruke biti izrečene, takodje nije nimalo slučajan. Beograd je u bliskoj prošlosti pokazao da ima najveću moć da destabilizuje region, ali sada ima najveći potencijal da bude njegov predvodnik u istorijskom povezivanju i gradnji zajedničke evropske budućnosti celog Balkana. Drugo, vlada u Beogradu pokazuje već duže da je stabilna i liderska, da joj je jasno da je stabilnost Balkana apsolutni preduslov za bilo kakav napredak svake od njegovih zemalja pojedinačno. Današnja Srbija i Beograd, su u očima princa Čarlsa, ona najviša tačka na Balkanu sa koje će se njegov glas najdalje čuti“, ocenio je direktor Medjunarodnog instituta za bezbednost.

Prema rečima Dragaša, u Beogradu mogu biti „ponosni na ovakvu odluku britanskog prestolonaslednika, jer bi ona svakako bila drugačija da Srbijom upravljaju neodgovorni, kratkovidi lideri“.

„Iako Beograd nije ugostio britanskog premijera još od Margaret Tačer, poslednjih nekoliko godina više je nego očigledno napredovanje odnosa Srbije i Velike Britanije. Četiri posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Londonu za godinu dana, nekoliko poseta šefa Forin ofisa Filipa Hamonda Beogradu, samo su mala ilustracija ‘otopljavanja’ medjusobnih odnosa u poslednje četiri godine. Poseta princa Čarlsa Balkanu, sa Srbijom u centru turneje, zato deluje kao efektan i efikasan način da Britanija ‘preokrene igru’ u regionu i da jasno ukaže na to za kakav je razvoj zainteresovana“, naveo je Dragaš.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar