U trendu

Dragaš: Zakazale bezbednosno-obaveštajne službe Belgije

Direktor Medjunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenio je danas da su bezbednosno-obaveštajne službe Belgije zakazale u sprečavanju terorističkih napada u Briselu kao i da je mnogo terorista „spavača“ infiltrirano u EU u okviru migrantskog talasa.
Gostujući na televiziji Al Džazira, Dragaš je ocenio da su pored obaveštajnih, zakazale i službe bezbednosti na briselskom aerodromu Zaventem kao i da teroristi nisu mogli da unesu eksplozivne naprave bez pomoći zaposlenih u toj vazdušnoj luci.

„Kako je moguće da se na aerodromu nadju eksplozivne naprave, one ne mogu da se unesu bez saradnje sa nekim ko radi na areodromu. Gotovo sam ubedjen da putnik pored svih provera ne može da unese nešto a da se to ne primeti“, naveo je Dragaš.

Prema njegovim rečima, neophodno je utvrditi da li su napade u Briselu izveli državljani Belgije ili migranti koji su došli u tu zemlju u izbegličkom talasu.

„Analize službi bezbednosti su potvrdile da samo 26 odsto izbeglica dolazi sa ratom zahvaćenih područja. Liberalni odnos Angele Merkel prema izbeglicama doveo je do ozbiljnog problema, mnogo ‘spavača’ je ušlo u srce Evrope i ovakve situacije neće biti usamljene“, rekao je Dragaš.

Govoreći o uticaju terorističkih napada u Evropi na šengenski režim, Dragaš je kazao da je u ovom trenutku najbitnija „šengenizacija“ bezbednosnih službi i njihovo ujedinjavanje kroz razmenu informacija i operativni rad.

„Pre izbegličke krize, teroristički akt je bio incident a sada postaje pravilo. Službe bezbednosti EU, SAD, Rusije, Velike Britanije moraju ukinuti granice, svakodnevno razmenjivati informacije. One su tu da preventivno deluju, sprečavaju terorističke akte i čuvaju ljudske živote a ne da se bave političkim suparnicima“, dodao je Dragaš.

U današnjim terorističkim napadima u Briselu, prema poslednjim podacima, poginulo je 34 ljudi a 190 je povredjeno, prenose belgijski mediji.

U dve eksplozije na aerodromu Zaventem poginulo je 14 osoba, dok je 20 stradalo u eksploziji u stanici metroa nadomak institucija EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar