U trendu

Drašković: Učesnici 9. marta upisali se u najsvetlije stranice savremene istorije

Lider Srpskog poreta obnove (SPO) Vuk Drašković, koji je pre 26 godina bio jedan od vođa devetomartovskih demonstracija u Beogradu, ocenio je danas da su se učesnici tih protesta upisali u „trajne i najsvetlije stranice istorije savremene Srbije“.

U saopštenju povodom godišnjice tih demonstracija Drašković je u ocenio da „otpor devetomartovske Srbije, na žalost, nije sprečio krvavo ubistvo Jugoslavije“ ali je „odbranio i Srbiju i srpski narod od istorijske optužnice da su ćutali pred zločinima i zločincima ili da su ih podržavali“.

„Pobuna protiv tadašnjeg režima komunističkog jednoumlja, terora i propagandnog trovanja srpskog naroda mržnjom prema drugim narodima u Jugoslaviji i demokratskim državama Zapada, koja je pokrenuta 9. marta 1991, trajala je narednih skoro deset godina“, navedeno je u pisanoj izjavi Draškovića.

On je dodao da 9. mart podstiče i ogorčeno sećanje na 5. oktobar 2000. godine, kada su po njegovim rečima „prodani ideali decenijskog otpora zlu, tako što je oboren samo Slobodan Milošević, čelnik režima, a njegovi komandanti eskadrona smrti proglašeni za heroje i oslobodioce“.

„Od tada pa do danas, traje ubijanje Srbije sa Trga slobode. Od tada pa do danas, ubija se i sećanje na 9. mart, i pamćenje naroda o zlodelima činjenim u njegovo ime čitavu deceniju“, navedeno je u saopštenju Vuka Draškovića.

Danas se navršava 26 godina od prvih velikih opozicionih demonstracija koje je u Beogradu, zbog ratnohuškačke politike tadašnje državne Televizije Beograd 9. marta 1991. organizovao Srpski pokret obnove (SPO). Tokom demonstracija na kojima je učestvovalo na desetine hiljada građana, poginuli su učenik Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a više stotina građana je povređeno. Demonstracije su na kratko uzdrmale vlast tadašnjeg predsednika Srbije i lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodana Miloševića.

Protest je predvodio predsednik SPO-a Vuk Drašković, sa zahtevom da tadašnji direktor državne televizije Dušan Mitević i urednici Slavko Budihna, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Sergej Šestakov podnesu ostavke. Neposredan povod za protest bio je komentar na TV Beograd u kojem je Slavko Budihna optužio SPO da je produžena ruka „ustaškog“ hrvatskog režima.

Nakon sukoba u centru Beograda, Predsedništvo SFRJ odlučilo je da pošalje tenkove na beogradske ulice. Drašković i tadašnji potpredsednik SPO-a Jovan Marjanović su uhapšeni.

Narednog dana uveče na Terazijskom platou, u centru Beograda, okupilo se hiljade studenata koji su pored ostavki čelnika TV Beograd, tražili i ostavku ministra policije Radmila Bogdanovića i oslobađanje uhapšenih opozicionih lidera, među kojima je bio i Drašković.

Skupština Srbije je ubrzo posle demonstracija usvojila ostavke čelnika TV Beograd, kao i ostavku Radmila Bogdanovića.

SPO je danas u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom koju predvodi Aleksandar Vučić i zajedno sa SPS-om i drugim koalicionim partnerima podržava kandidaturu Vučića za predsednika Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.