Drecun: Epilog – ukidanje taksi

BEOGRAD – Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da očekuje da epilog situacije na KiM bude taj da se ukinu takse Prištine na robu iz centralne Srbije, da se nastavi dijalog i da se dođe do kompromisnog rešenja.

On je izneo uverenje da SAD mogu da disciplinuju kosovske lidere.

„Da li je moguće da Amerika ne može da disciplinuje Ramuša Haradinaja? Naravno da može“, rekao je Drecun gostujući na RTS.

„Vašington ima najsnažniji uticaj na KiM, da može da pokrene i zaustavi određene procese“, rekao je Drecun komentarišući pismo Vašingtona kosovskim liderima.

Kako je naveo, pismo SAD jasno pokazuje da su Albanci postali problem, da su oni prepreka za nastavak razgovora i da SAD nikome neće dozvoliti da se neko poigrava s njihovom moći, interesima i planovima.

Nedvoslmisleno su poslali poruku da slede sankcije ako se ne povinuju zahtevima iz Vašingtona i da ukinu takse, rekao je Drecun.

Kada su videli da kosovski premijer Ramuš Haradinaj istrajava, onda su „odigrali kartu na (kosovskog predsednika) Hašima Tačija“, zaključio je Drecun.

Drecun je rekao da je roba iz centralne Srbije dugo prisutna širom Kosova i Metohije i da je šteta uvođenjem taksi na proizvode iz Srbije i BiH napravljena i meri se desetinama miliona evra.

Međutim, kako je istakao, time je pre svega napravljena šteta opstanku srpskog naroda.

„Sve je na granici sigurnosti. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj uspeo je uvođenjem taksi da odloži dijalog i uspeo je da se nametne među tvrđem biračkom telu“, rekao je Drecun i dodao da se kosovski predsednik Hašim Tači pokazao kao pouzdaniji.

Prema njegovim rečima, Haradinaju nije odobrena američka viza, što je simbolični potez, ali ga onemogućava u stvaranju kontakata. Takođe, bitna je poruka Nacionalne garde Ajove, jer za formiranje vojske Kosova im je potrebna podrška Vašingtona.

Drecun je rekao da Priština neće moći da realizije svoje maksimalističke ciljeve.

„Tači je najavio da se neće razgovarati o Severnoj Mitrovici, Gazivodama i Trepči. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio Prištinu da ne pokušavaju da stave pod kontrolu ni Gazivode i Trepču“, naveo je Drecun.

Drecun smatra da ako Haradinajeva vlada ne popusti, to bi moglo da dovede do kolapsa.

„Odluku o taksama su jednoglasno doneli. Sad preko Tačija i njegove stranke žele da reše problem“, naveo je Drecun.

Kako je rekao, Vašington zaoštrava stav da bi se Haradinaj naterao na racionalno ponašanje.

„Kada je reč o Haradinaju, radi se o osobi optuženoj za najteže zločine. Dozvoljava mu se da ima ilegalne tokove novca. Ubistvo svedoka koji je trebalo da svedoči u Hagu“, kaže Drecun.

Naglašava da najjaci uticaj na Prištinu ima Vašington i da Srbija mora da jača međunarodnu poziciju.

Drecun napominje da bi se došlo do razgovora o konačnom statusu Kosova, moraju mnoga pitanja da se reše.

„Albancima treba da se izađe u susret, da vide da Srbija želi da ih integriše“, rekao je Drecun i dodao da je dobro što su upozoreni da ne smeju nikakve akcije da sprovede na severu Kosova.

(Tanjug)

Napišite komentar