Drecun: Otvoren prostor da BG, PR postignu kompromisno rešenje

PRIŠTINA – Predsednik Odbora za Kosovo Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je da je otvoren prostor da Beograd i Priština postignu kompromisno rešenje.

On je za RTK2 kazao da se o tom kompromisu pregovara i ocenio značajnim „što su i francuski predsednik Makron i američki zvaničnici poručili da će podržati kompromisno rešenje koje dve strane postignu“.

RTK2 podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno rekao da smatra da Srbija ima dobru priliku „da na Kosovu ne izgubi sve, već da nešto i dobije“.

Na pitanje šta to zapravo znači Drecun navodi da pitanje statusa više nije zatvoreno.

„To pitanje je danas otvoreno“, poručio je Drecun.

On je dodao da „Srbija ne priznaje nezavisnost i traži kompromisno rešenje“, zbog čega je po njegovim rečima stvoren prostor za dogovor.

„Upravo zbog toga je otvoren prostor da se sve više sada govori o postizanju kompromisnog rešenja. Do juče to niko nije hteo na onoj drugoj strani da prihvati. Prvi je nogu povukao predsednik Makron i rekao da će Francuska podržati kompromisno rešenje. Vidimo sada i Ivica Dačić i premijerka (Ana) Brnabić govore o tome da im je u razgovoru sa američkim zvaničnicima rečeno da i Amerika želi da se postigne kompromisno rešenje“, izjavio je Drecun.

RTK2 navodi da se poslednjih dana govorilo o mogućnosti razgraničenja ili podele, a Drecun kaže da Srbija insistira da se napravi dogovor između Srba i Albanaca, između Beograda i Prištine uz posredovanje međunarodne zajednice i da se zato danas govori o kompromisu.

„Tu se navode razni modaliteti, te podele, te ovo, te ono. Ja zaista ne znam ako se postigne kompromisno rešenje kako će izgledati, o tome treba da se pregovara, ali mislim da je dobro da idemo ovim putem“, naveo je Drecun.

Navodi se da je Drecun, upozoravajući da jednostrani interesi dovode do sukoba, kazao da veruje da će kompromis biti početak kraja neprijateljstva između dva naroda.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike