Drecun: Potez Britanije da ne stavi Kosovo na dnevni red SB UN neodgovoran

Potez Velike Britanije da ne stavi na dnevni red Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravu o Kosovu je neodgovoran i krši povelju Ujedinjenih nacija i medjunarodno pravo, izjavio je danas predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun.

„To je pokušaj da se završi ono što oni žele, a to je da se UN potpuno povuku sa Kosova“, rekao je Drecun za N1.  

On je naveo da takvo ponašanje Velike Britanije suprotno onome što se moglo čuti od američkih i francuskih zvaničnika u poslednje vreme, a to je da su njihove zemlje spremne da podrže kompromisno rešenje.

Drecun je ocenio da je to udarac na postizanje kompromisnog rešenja i pokušaj da se ojača pozicija Prištine.

On je kazao da pokušava da se“sakrije realno stanje stvari na Kosovu i Metohiju, koje je izuzetno loše, diskriminišuće prema srpskom narodu i ostalim nealbanskim zajednicama i da se sakrije da je Kosovo „zapravo ne neka tvorevina koja napreduje već propali eksperiment upravo te Velike Britanije i još nekih zapadnih zemalja“.

Redovna rasprava o radu Misije UN na Kosovu nije na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN u avgustu, tokom predsedavanja Velike Britanije.

Savet bezbednosti do sada je svaka tri meseca razmatrao izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (Unmik). Poslednja takva sednica održana je 14. maja.

Velika Britanija i druge zapadne zemlje zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po medjunarodni mir i bezbednost.

Savet bezbednosti UN je od 10. juna 1999, kada je usvojena rezolucija 1244, redovno razmatrao izveštaje generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu.

Analitičari ocenjuju da neće biti velikih posledica po Srbiju i da to znači da Zapad i Velika Britanija očekuju skoro rešavanje kosovskog pitanja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike