U trendu

Država koja prisluškuje opoziciju nije pravna

Predsednik Pokrajinske vlade i lider Demokratske stanke Bojan Pajtić potvrdio je danas da je transkript razgovora između njega i Lidije Udovički, koji je objavljen u pojedinim medijima, autentičan, da je vođen pre više od godinu dana i da će protiv NN lica podneti krivičnu prijavu za nezakonito prisluškivanje.

Pojedini internet mediji objavili su juče transkript razgovora između Pajtića i Lidije Udovički, sestre ministarke Kori Udovički, koja je tada bila predstavnica američke firme Continental Wind Partners (CWP), a u kojem se pominje da je direktor Elektromreže Srbije (EMS) Nikola Petrović tražio „reket“ od dva miliona evra od te kompanije da bi je priključili na mrežu EMS.

„Svako ko pomisli da je ovo moj lični problem, ne razume da nijedan građanin nije slobodan i siguran dok prisluškuju predsednika Pokrajinske vlade i šefa najveće opozicione stranke. Država u kojoj se prisluškuje opozicija nije ni pravna ni demokratska“, rekao je Pajtić na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Pajtić je rekao da će se ovim povodom obratiti svim instucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, ličnih podataka i da će iskoristiti sve pravne lekove koji su mu na raspolaganju u Srbiji, ali da se neće izjašnjavati o sadržaju razgovora.

„U drugim državama bi ovakvo prisluškivanje bila afera zbog koje bi pala vlada, ali se to u Srbiji neće dogoditi. Ne želim da komentarišem sadržaj razgovora, jer se onda promašuje suština, a to je da ne možemo živeti u državi koja nije pravna i demokratska, te da se mora uvesti red“, rekao je Pajtić.

Dodao je da je razgovor bio privatan i da je razgovarao mobilnim telefonom i da nije ranije izneo te tvrdnje u javnost, jer „nema materijalne dokaze za ono što je izneto u jednom privatnom razgovoru“.

„Režimu Aleksandra Vučića postavljam dva pitanja – ko može i ko se usuđuje da me prisluškuje i po čijem nalogu me prisluškuje“, poručio je Pajtić.

Afera sa firmom CWP poznata je javnosti od ranije, kada je objavljeno da su premijerov brat i kum, Andrej Vučić i Nikola Petrović, pokušali da reketiraju tu američku firmu, a kritike su uputili i američki zvaničnici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.