U trendu

DS: Potpuni krah vladine pronatalitetne politike

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je najavljivana pronatalitetna politika Vlade Srbije doživela „potpuni krah“ s obzirom na svakodnevne vesti o nasilju prema ženama angažovanim u javnoj sferi i podatke portala Bebac.com kojima se ukazuje na težak položaj roditelja.

„Podaci portala bebac.com pokazuju koliko je teško današnjim roditeljima da podižu decu u Srbiji i koliko vlast ne čini dovoljno da im to olakša. Politika otimanja novca od ljudi koju vodi ova populistička Vlada pokazuje da joj ni odnos prema majkama nije važan“, navodi se u saopštenju DS-a.

DS navodi da je prema podacima tog portala 13.000 mama imalo umanjenu naknadu tokom čitavog odsustva sa rada radi nege deteta, i da je samo 18 poljoprivrednica iskoristilo pravo na naknadu po osnovu rodjenja deteta.

Navodi se i da su po prethodno važećem zakonu mame za punu naknadu zarade morale da budu u radnom odnosu 12 meseci, a da je po novom zakonu period obračuna produžen na 18 meseci.

„Za nas je rešavanje demografskih problema sastavni deo ukupne razvojne politike Srbije. Zakon je već samom promenom načina obračuna nadoknade zarade postao problematičan za mnoge naše sugradjanke“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.