U trendu

DS povodom Dana tolerancije: Srbija je zemlja u kojoj se netolerancija ispoljava svakodnevno

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas, povodom Medjunarodnog dana tolerancije, da je Srbija zemlja „u kojoj se različitosti radikalizuju, a netolerancija ispoljava svakodnevno“.

DS je u saopštenju ocenio da su netolerancija, diskriminacija, diskriminatorni stavovi, mržnja i predrasude „još ukorenjeni u Srbiji, uprkos tome što Ustav i usvojeni zakoni izričito zabranjuju diskriminaciju i propisiju instrumente za zaštitu od nje“.

„Uvažavanje različitosti je uslov stvarnog prosperiteta. Ali, postoji nešto na šta nikada ne treba pokazati toleranciju – a to je nasilje, koje je izvorište i polazište svake netolerancije. Uvažavanje medjusobno i prihvatanje obilja koje nam pruža različitost moguća je jedino kada se osude i kazne svi pokušaji propagiranja i širenja netrpeljivosti i diskriminacije“, stoji u saopštenju.

Države članice UN su 16. novembra 1995. godine usvojile Deklaraciju o principima tolerancije u kojoj je istaknuto da tolerancija nije ni povladjivanje ni ravnodušnost, već „poštovanje širokog spektra kultura, oblika izražavanja i humanosti“ i da predstavlja priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.