U trendu

DS: Saopštenjem protiv N1 i Nove, UNS se praktično svrstao na stranu režima

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da se Udruženje novinara Srbije (UNS) „po ko zna koji put praktično svrstalo na stranu vladajućeg režima“ objavljivanjem saopštenja u kom se po navodima DS, „obrušilo na novinare i urednike televizija N1 i Nova, kao i internet portala Nova.rs“.

Iz te stranke su ocenili da je „formalan povod za napad na medije u vlasništvu Junajted grupe bilo izveštavanje o presudi švajcarskog suda, u postupku koji protiv režimskog tabloida Informer vodi Dragan Šolak“, a da je „očigledan cilj da se oblate mediji koji nisu pod kontrolom režima Aleksandra Vučića i kolege novinari koji rade u tim medijima“.

„Pre nego što bace ‘kamen’ na televizije N1 i Nova, ljudi koji vode UNS su dužni da objasne i članstvu svog udruženja i čitavoj javnosti zašto ne reaguju na svakodnevne laži, podmetanja, ucene i kršenja ne samo temeljnih principa novinarskog rada, već i osnovnih normi civilizovanog govora i komunikacije medju ljudima uopšte, a koja svakodnevno vidimo i čujemo na stranicama i u programima svih medija koje kontroliše i uredjuje Aleksandar Vučić“, naveli su iz Demokratske stranke.

Ocenili su da je Udruženje novinara Srbije (UNS) „dužno da svojim radom i primerom pokaže svima kako bi trebalo raditi i izveštavati, umesto što i samo objavljuje ‘trovačka’ saopštenja protiv nezavisnih medija koja se ni po čemu ne razliku od saopštenja koja izlaze iz ‘radionice’ informativne službe Srpske napredne stranke“.

„Novinarstvo i mediji u današnjoj Srbiji spustili su kriterijume i deformisali se do neprepoznatljivosti, ali bi se bar novinarsko udruženje duge tradicije, kao što je UNS, moralo uzdržati od napada na medije koji pokušavaju da rasteraju medijski mrak u kojem živimo“, stoji u saopštenju.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je ranije danas novinare N1, Nove i portala Nova.rs da se, kako se navodi, „odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše Kodeks novinara“.

„Kolege iz ovih medija podsećamo da je etičkim kodeksom propisano da ‘ekonomski i politički interesi izdavača ne smeju da utiču na uredjivačku politiku na način koji bi imao za posledicu netačno, neobjektivno, nepotpuno i neblagovremeno informisanje javnosti'“, navodi se u saopštenju UNS-a.

To novinarsko udruženje je ocenilo da su ti mediji prekršili etička i profesionalna pravila izveštavajući o presudi ciriškog suda po tužbi suvlasnika tih medija Dragana Šolaka protiv Pinka, Informera i Studija B, kao i o informacijama koje je UNS objavio o tom postupku.

„N1 je krajem septembra vest o presudi objavio a da tu presudu nije video, da bi naknadno izmenio vest navevši da je reč o ‘saopštenju Junajted grupe’. Prema smernicama Saveta za štampu, onlajn mediji svaku izmenu u objavljenom tekstu moraju da naznače i da navedu šta je u originalnom članku izmenjeno“, dodaje se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.