U trendu

DS: Skupština da oduzme mandat Vojislavu Šešelju

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas skupštinske organe da u skladu sa zakonom konstatuju prestanak mandata poslanika Vojislava Šešelja, zbog presude Žalbenog veća Mehanizma krivičnih sudova u Hagu.

DS je u saopštenju naveo da Zakon o izboru narodnih poslanika propisuje da poslaniku osudjenom na kaznu zatvora dužu od šest meseci prestaje mandat.

„Ukoliko izostane reakcija nadležnih organa, biće jasno da državni vrh na čelu sa Aleksandrom Vučićem, danas podržava Vojislava Šešelja , kao što ga je podržavao i u vreme kada je Šešelj ratne zločine vršio“, saopštile su demokrate.

DS je pozvao nadležne organe i da oštro, hitno i ozbiljno reaguju na pretnje Vojislava Šešelja koje je uputio kolegama Tomislavu Žigmanovu i Nenadu Čanku, kada je kazao da se, „intenzivno priprema da ponovi svoje ratne zločine“ i da će „krenuti od Žigmanova i Čanka“.

„Osudjeni ratni zločinac Vojislav Šešelj je svojim prethodnim delovanjem pokazao da njegove pretnje i njegova mržnja nisu prazne reči“, naveo je DS.

Žalbeno veće Mehanizma krivičnih sudova u Hagu osudilo je juče Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.