U trendu

DS, SPS i PUPS o reformi političkog sistema

Demokratska stranka predložila je danas izmenu Ustava Srbije koja bi između ostalog predvidela uvođenje personalizovanog proporcionalnog sistema, što je predlog i Socijalističke partije Srbije, dok se Partija ujedinjenih penzionera najpre založila za izmene koje će predvideti obavezu države i građana da brinu o najstarijima.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je na sednici Akcionog tima za reformu političkog sistema u Skupštini Srbije da bez promene Ustava ne može biti ozbiljnih promena političkog sistema koji treba da ima dva glavna cilja – uspostavljanje kontrole vlasti i uključivanje građana u političke procese.

Ona je navela da je sadašnji Ustav bio plod kompromisa uz ultimativne pritiske najveće opozicione stranke 2006. godine kada je Ustav donet, i dodala da niko nije bio zadovoljan time i da se ubrzo pokazalo da ne zadovoljava potrebe društva u Srbiji.Uvođenjem personalizovanog proporcionalnog izbornog sistema na svim nivoima, kako je istakla, birači bi tačno zna za koga su glasali, čime bi se i pojačala veza između onih koji biraju i izabranih.

Aleksandra Jerkov je rekla i da je DS za to da u Skupštini bude od 180 do 200 poslanika, ali je ocenila da je ta tema previše naglašena u javnosti i da broj neće promeniti ništa u radu parlamenat i da neće doprineti velikim uštedama.Šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Dijana Vukomanović rekla je da je ta stranka za racionalizuju broja poslanika, kako bi se podigao stepen konkurencije za svako poslaničko mesto i istakli što bolji, edukovaniji i efikasniji partijski i politički kadrovi.

Predlog SPS-a je da izbornih jedinica bude onoliko koliko i poslanika u parlamentu, odnosno 193 i da građani zaokružuju ime i prezime kandidata, čime bi se, kako je ocenila, pospešio rad stranaka i motivisalo članstvo na lokalnom nivou da istakne jake kandidate.

Ona je rekla i da se SPS zalaže za takozvane „ženske kvote“, odnosno princip kandidovanja manje zastupljenog pola na izbornim listama.

Predlog SPS-a je i ukidanje blanko ostavki i depersonalizovanje političkog sistema, rekla je Dijana Vukomanović i dodala da se u Srbiji moć koncentriše oko ličnosti, a ne oko institucije, što je ozbiljna prepreka nastojanjima da se konsoliduje demokratski politički sistem u zemlji.Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolakovićrekao je na sednici Akcionog tima za reformu političkog sistema da novim ustavnim rešenjim treba da se popravi položaj najstarijih građana i da se postavi jasna odredba koja će obavezivati decu da se brinu o svojim starim roditeljima.

On je naveo da je uređenje penzijskog sistema za PUPS od izuzetnog značaja i da se Ustavom mora na opširniji način urediti zaštita penzija kao pravo građana.

Kako je naveo, penzije moraju da se priznaju kao ustavna stečena i neotuđiva kategorija, i te garancije mora dati država kroz Ustav.

Čolaković je rekao da je potrebno ponovo naći rešenja za besplatnu podelu udžbenika i da se nađe način za besplatnu zdravstvenu zaštitu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar