U trendu

DS traži da se opasne materije ne skladište u blizini naseljenih mesta

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da zahteva da se skladištenje i čuvanje amonijum-nitrata i drugih toksičnih i eksplozivnih materija ne vrši u blizini naseljenih mesta i industrijskih postrojenja i podsetila da je u Srbiji bilo više slučajeva otkrivanja nepropisno skladištenog otpada i drugih materija.

U Bejrutu, glavnom gradu Libana, u utorak se dogodila snažna eksplozija amonijum-nitrata u kojoj je poginulo više od 130 ljudi, provredjeno 5.000 osoba a bez krova nad glavom ostalo 300.000 gradjana.

DS je u saopštenju pozvala nadležne organe, Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine, Gradsku inspekciju i inspekciju Ministarstva da obidju i provere da li se to veštačko djubrivo skladišti na propisani način.

„Pančevo, grad od 80.000 stanovnika, mesto je u kom se, u neposrednoj blizini Rafinerije nafte i ‘Petrohemije’, skladišti amonijum-nitrat, a po nekim informacijama, količina koja se trenutno skladišti u tom gradu dva puta je veća od one koja je pre dva dana eksplodirala u Bejrutu“, navodi se u saopštenju.

DS dodaje da su mediji izvestli da Ministarstvo zaštite životne sredine nije dalo saglasnost na Izveštaj o bezbednosti i Plan zaštite od udesa za skladište veštačkog đubriva koje je kompanije „Promist“ podnela za kompleks nekadašnje Industrije stakla u Pančevu, gde se ta materija skladišti.

„Tragična eksplozija koja se desila pre dva dana u Bejrutu opomena je za čitav svet. Ona je pokazala na najbrutalniji način koliko je oblast zaštite životne sredine važna tema. Uzrok ekplozije je najverovatnije ljudski faktor i neadekvatno skladištenje amonijum-nitrata“, piše u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da skladištenje opasnih materija mora biti strogo kontrolisano, a da zbog toga EU i mnoge druge zemlje donose stroga pravila i procedure kako se eksplozivne materije skladište.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar