DSS i Dveri predali zahtev za formiranje anketnog odbora o izborima

Demokratska stranka Srbije i pokret Dveri podneli su danas zahtev za formiranje anketnog odbora Skupštine Srbije koji će se baviti dešavanjim u izbornom procesu 2016. godine, od momenta raspisivanja do objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Kako se navodi u zahtevu, odbor bi trebalo da čine predstavnici svih partija koje imaju svoje predstavnike u Skupštini Srbije, da odbor ima pravo na uvid u izborni materijal, a da zadatak – utvrdjivanje činjenica i okolnosti vezanih za dešavanja tokom izbornog proces, mora da se obavi za 120 dana od dana formiranja.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da će insistirati da se razotkriju sve izborne malverzacije i da će DSS i Dveri predložiti i reformu izbornog zakonodavstva.

“SNS je uhvaćena u izbornoj kradji. Funkcioner SNS Dejan Durdjević je bio organizator i svi ste bili svedoci kako je jedan odsto preostalih glasova prebrojavan četiri dana, jer je SNS bila nezadovoljna brojem mandata”, rekao je Obradović novinarima u Skupštini.

On je dodao i da se Regulatorno telo za elektronske medije (REM) do danas nije oglasilo zbog toga “što je SNS koristila 60 odsto medijskog prostora, a sve ostale stranke zajedno 40 odsto”.

Šefica poslaničke grupe DSS Sanda Rašković Ivić kazala je da će se odbor posebno baviti i pitanjem raspisivanje izbora na Kosovu. Ona je kazala da je Ustavni sud Srbije doneo odluku da su izbori koji su 2014. godine održani na Kosovu i Metohiji bili neustavni, a da su i ovogodišnji izbori raspisani na isti način.

“Ako me pitate da li sam za poništenje tog dela izbora, svakako da se za to zalažem”, kazala je Rašković Ivić.

Upitani kada očekuju da će odbor biti formiran Obradović je rekao da je teško govoriti o rokovima u zemlji koja šest meseci ima tehničku vladu, dok je Rašković Ivić kazala da formiranje odbora zavisi i od drugih stranaka u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da je predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić podržao predlog DSS i Dveri.

(Beta)

Ostavite komentar