DSS obeležio 25 godina rada, politika ostaje državotvorna

Demokratska stranka Srbije (DSS) obeležila je danas u Beogradu 25 godina postojanja, uz najavu aktuelnog rukovodstva da će stranka nastaviti da vodi državotvornu politiku.

Predsednik DSS Miloš Jovanović je rekao da će novi DSS baš kao i stari, nastaviti da vodi državotvornu politiku na putu na kojem je, kako je naveo, važna izgradnja demokratskih institucija, sloboda medija i borba za nacionalni identitet.

„Put za Srbiju je jako uzak, a sve ostalo je stranputica“, rekao je Jovanović u Centru „Sava“ na svečanosti povodom obeležavanja formiranja DSS, 1992. godine.

On je sadašnje stanje u Srbii ocenio kao „krajnje sumorno“ navodeći kao primer da godišnje više od 50.000 mladih napusti zemlju.

„Danas je Srbija takva da mladi, ma šta god da Vučić (predsednik države i Srpske napredne stranke Aleksandar) pričao ne žele ovde da žive“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, vreme je i da se „konačno kaže“ da punopravno članstvo Srbije u „brod koji tone“ – Evropsku uniju nije državni prioritet.

Jovanović je naveo i da je uporište DSS uvek bilo u državotvornoj politici i da je zato politički put stranke „uvek bio bio težak i strašno uzak“.

„Nikada nismo koračali širokim, utabanim putem, nikada nismo bili miljenici stranih ambasada“, rekao je on podsetivši na zalaganja DSS za bolji položaj Srba u regionu i donošenje Ustava Srbije sa preambulom o Kosovu i Metohiji.

Predsednik Političkog saveta DSS Miloš Ković ocenio je da danas Srbija liči “ na ružičasti izlog na kome piše rasporadja do 80 odsto“.

Naveo je i da je u Srbiji „sve na prodaju“, kako je rekao, od Kosova i oranica pa do nacionalnog indentiteta i savesti.

Kritikova je vlast zbog, po njemu poražavajućeg odnosa prema Srbima koji žive u državama regiona istakavši da „umesto praktične pomoći dobijaju samo političke tirade“.

Jedan od osnivača DSS Dragan Maršićanin je naveo da je to bila i ostala državotvorna stranka, i kada je bila na vlasti i dok deluje kao opozicona stranka.

Medju greške DSS iz perioda dok je bila vlast ubrojao je i to što „nije imala mehanizme za prepoznavanje mangupa u sopstvenim redovima“, uz poruku da to svima koji su sada u DSS treba da bude nauk.

Obeležavanju četvrt veka postojanja prisustvovali su predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović, lider Nove Srbije Velimir Ilić, kao i predstavnici Demokratske partije Srba u Makedoniji, Demokratske stranke, Dveri i Srpske radikalane stranke.

DSS je formirana 1992, a za prvog predsednika izabran je Vojislav Koštunica koji je podneo ostavku i povukao se iz politike posle izbora 2014, kada DSS, prvi put od osnivanja nije prešla izborni cenzus.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike