U trendu

DSS: Odluka RIK-a nezakonita, potvrdjena opravdanost sumnje u regularnost

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da je Republička izborna komisija (RIK) usvojila nezakonito Uputstvo za sprovodjenje izbora na Kosovu i Metohiji i da je time unapred potvrdjena opravdanost sumnje u regularnost izbornog procesa u pokrajini.

„Brutalno ignorišući odluke Ustavnog suda, RIK je doneo nezakonito Uputstvo za sprovodjenje glasanja na izborima za predsednika republike, glasovima članova-predstavnika kandidata Aleksandra Vučića, Nenada Čanka i Miroslava Parovića… Predsednički kandidati neće moći da vrše kontrolu na biračkim mestima, niti da kontrolišu transport izbornog materijala sa svih biračkih mesta do Vranja i Raške, gde će se glasovi brojati i utvrdjivati izborni rezultat“, navodi se u saopštenju DSS-a.

Ta stranka je dodala da je RIK usvojio takvu odluku i pored toga što je Ustavni sud Srbije zaključio nezakonitosti prilikom sprovodjenja izbora na teritoriji Kosova i 20014. i 2016. godine.

„DSS podseća da je članom 166. Ustava Srbije utvrdjeno da su ‘odluke Ustavnog suda konačne, izvršne i opšteobavezujuće’, a članom 171. da je ‘svako dužan da poštuje i izvršava odluku Ustavnog suda’. Svesno donošenje nezakonitih akata od strane RIK-a, republičkog organa, ukazuje da se Srbija voljom vlasti ispisuje iz kruga zemalja koje se mogu nazvati pravnom državom“, navodi se u saopštenju DSS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.