U trendu

DSS: Poseta Makrona uspešna samo ako se suprotstavljeni interesi dve zemlje približe srpskim

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da bilateralni odnosi Srbije sa Francuskom ne treba da se zasnivaju na „snishodljivom očuvanju nekadašnjih prijateljskih odnosa“, već u skladu sa „današnjom podudarnošću interesa dve države“.

„Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona bi mogla sa srpskog stanovišta da bude važna i uspešna samo ukoliko se danas suprotstavljeni interesi i stavovi Srbije i Francuske o najvažnijim političkim pitanjima približe srpskim“, navodi se u saopštenju DSS-a.

DSS navodi da poseta Makrona dolazi u vremenu u kome je natpis na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj „Volimo Francusku kao što je ona volela nas 1914-1918“ odavno „izgubio smisao“ zbog politike koju Francuska vodi prema Srbiji od 1999. godine.

„Ne sme da se izgubi iz vida da je politika Francuske, kao jednog od promotera nezavisnosti Kosova, suprotna srpskom interesu u najvažnijem državnom pitanju, jer se zalaže da Srbija prizna nezavisnost Kosova kroz formu dogovora sa Prištinom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „dok se francuski interesi ne priliže srpskim“, DSS osudjuje svako veličanje „nekadašnjeg, a danas nepostojećeg prijateljstva“ i „žrtvovanje nacionalnih interesa zarad dolaska bilo kog francuskog investitora“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.