DSS: SAD i deo država EU krše medjunarodno pravo mešanjem u krizu u Venecueli

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da su Sjedinjene Američke Države i deo Evropske unije grubo prekršili medjunarodno pravo mešanjem u krizu u Venecueli i naveli da svako spoljno mešanje u stvari jedne zemlje predstavlja grubo kršenje povelje Ujedinjenih nacija.

„Jedino su legalno izabrani organi i narod Venecuele vlasni da rešavaju ozbiljnu političku, ekonomsku i socijalnu krizu u kojoj se zemlja našla, jer se radi o pitanjima koja su u isključivo unutrašnjoj nadležnosti Venecuele. Zato DSS, protiveći se svakom kršenju medjunarodnog prava mešanjem u unutrašnja pitanja suverenih država, osudjuje politiku SAD ispoljenu otvorenim pozivima na državni udar u Venecueli, priznavanjem samoproglašenog predsednika Gvaida za privremenog predsednika Venecuele i pretnjama vojnom silom“, navodi se u saopštenju te stranke.

DSS je dodala da gradjani Venecuele treba samostalno da odluče o svojoj političkoj i državnoj budućnosti, a to ne treba da radi deo država EU koje su priznale samoproglašenog opozicionog lidera za privremenog ustavnog predsednika Venecuele.

„Ako je ostvarenje geostrateških i geopolitičkih interesa nasiljem i brutalnim kršenjem medjunarodnog prava od strane SAD postala svakodnevica, stav pojedinih zemalja Evropske unije koje se tome pridružuju upozorava da su temeljna načela medjunarodnog prava i demokratskih vrednosti savremenog sveta ozbiljno ugrožena“, navela je DSS u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike