U trendu

DSS, SRS i DS kritikuju OEBS

Opštinski odbori Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke u Prijepolju protestovali su danas zato što se predstavnik OEBS tokom boravka u toj opštini nije sreo sa funkcionerima iz srpske zajednice i što je upotrebio naziv Sandžak.

Te stranke u zajedničkom saopštenju dostavljenom agenciji Beta, navele su da u Srbiji i Crnoj Gori „ne postoji nikakav ‘Sandžak'“, kako je to tvrdio zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Majk Ujehara prilikom skorog boravka u Prijepolju.

Nakon sastanka s predsednikom opštine Prijepolje prošlog četvrtka, Ujehara je za lokalne medije, između ostalog, izjavio:“Razgovarali smo o razvijanju saradnje između vaših gradova i gradova koji takođe pripadaju Sandžaku, a nalaze se u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

„Predstavnici svih međunarodnih organizacija, pa i OEBS-a, trebalo bi ne samo da znaju, već i da u svim situacijama i javnim istupima poštuju unutrašnje uređenje suverenih i međunarodno priznatih država. U suprotnom, kao što je to ovaj put uradio Ujehara, daju osnovan povod za sumnju u sopstvene dobre namere“, ocenili su DSS, SRS i DS.

Dodaje se i da zabrinjava činjenica da Ujehara nije imao bilo kakav kontakt sa političkim predstavnicima Srba u Prijepolju.

„Da li to znači da u misiji OEBS-a u Beogradu ne znaju podatke o nacionalnom sastavu stanovništva u Prijepolju i Jugozapadnoj Srbiji, ili ih ni te činjenice ne zanimaju? Ili je ključni doprinos ovakvom ponašanju dao predsednik opštine Emir Hašimbegović koji je boravak predstavnika OEBS-a iskoristio isključivo za ličnu promociju“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Hašimbegović na sastanak pozvao samo svoju stranačku koleginicu, načelnicu Opštinske uprave, dok najbliže saradnike, uključujući svog zamenika i predsednika Skupštine opštine nije ni obavestio o dolasku predstavnika OEBS-a u Prijepolje, niti ih je makar naknadno informisao o rezultatima sastanka.

„Ovo nije prvi gest predsednika opštine Prijepolje kojim on ignoriše najbliže saradnike i deluje izvan koalicionog sporazuma o formiranju lokalne vlasti, već kulminacija ponašanja koja ugrožava ne samo funkcionisanje, već i postojanje vladajuće koalicije u Prijepolju“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar