U trendu

DSS: Transfer zatvorenika iz Gvantanama u Srbiju neprihvatljivo

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da je transfer zatvorenika iz američkog vojnog logora Gvantanamo u Srbiju politički, pravno i moralno neprihvatljiv.

DSS je saopštila da ovu odluku dočekuje sa potpunim moralnim gnušanjem „iako je svesna da sadašnja srpska vlast spremna da na zahtave SAD donosi za Srbiju najštetnije odluke“.

„Zatvaranje mučilišta Gvantanamo pod pritiskom svetske i domaće javnosti je više nego opravdano, isto koliko je nerazumna odluka srpske vlasti da prihvatanjem zatvorenika stanu iza bestijalnih metoda ispitivanja CIA i zverstava pravdanih borbom protiv terorizma“, navedeno je u saopštenju.

DSS je saopštila da se ukoliko se radi o transferu zatvorenika za koje postoje dokazi da su teroristi, postavlja pitanje ko će biti odgovoran ako srpski državljani budu meta napada u znak odmazde ili uzeti za taoce da bi bili oslobodjeni teroristi koji su prebačeni u Srbiju.

„DSS upozorava i da je ovakva odluka doneta bez znanja javnosti, pa čak i bez znanja Ministarstva pravade i Interpola. Očigledno je da je tajno postupanje postalo manir ove vlasti i da gradjani važne informacije ne saznaju od državnih institucija Srbije, već od stranih zvaničnika i stranih novinara. Zahtevamo od predsednika tehničke Vlade Aleksandra Vučića da pokuša da objasni gradjanima Srbije ovu svoju opasnu, neodgovornu, nemoralnu i za državu ponižavajuću odluku da se zatvorenici iz Gvantanama prebace u Srbiju“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.