najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

DSS traži da Skupština Srbija zaseda o referendumu u RS

Poslanička grupa Demokratske stranke Srbije (DSS) u Skupštini Srbije podržala je danas održavanje referenduma o Danu Republike Srpske (RS) i zatražila održavanje posebnih sednica Narodne skupštine i Odbora za Srbe van Srbije, posvećenih toj temi.

Ta stranka je u saopštenju ocenila da je cilj posebnog skupštinskog zasedanja “pomeranje centra odlučivanja iz ruku pojedinaca ka Narodnoj skupštini, kao najvišem i najznačajnijem predstavničkom telu u zemlji”.

“S obzirom da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, očekuje se da zauzme jasan i nedvosmislen stav o ovom važnom pitanju, kao i o pritiscima koji se tim povodom vrše na gradjane i rukovodstvo RS. Smatramo da to ne može biti stav samo jednog ili dvojice ljudi, makar to bili predsednik Srbije i predsednik vlade”, stoji u saopštenju.

Poslanička grupa DSS-a ocenila je da referendum o Danu RS treba da se održi “jer je to kako elementarno demokratsko pravo, tako i pitanje identiteta i dostojanstva srpskog naroda u BiH”.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić nisu podržali referendum u Republici Srpskoj zakazan za 25. septembra, ali “ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova” povodom njegovog održavanja, saopšteno je juče posle njihovog sastanka s liderima RS.

Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao je u utorak RS da ne održi referendum o Danu Republike, 9. januaru, i poručio da neće tolerisati nikakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike