U trendu

DSS: Vučićev predlog razgraničenja na Kosovu otvorio proces dezintegracije Srbije

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da je i sam predlog predsednika Aleksandra Vučića da se pitanje Kosova reši sporazumom o razgraničenju destabilizovalo političke prilike otvaranjem procesa dezintegracije Srbije.

„Nije slučajno što su ovih dana oživeli i snažno se ističu zahtevi albanskih političara sa juga Srbije, kao i Muamera Zukorlića, Sulejmana Ugljanina i vojvodjanskih autonomaša, koji kao da deluju sinhronizovano“, navela je DSS u saopštenju.

DSS je kao primere navela da je funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš najavio formiranje Vojvodjanskog fronta koji bi zahtevao da ta pokrajina dobije zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, Ugljanin je tražio rešavanje ustavno-pravnog statusa Sandžaka, a Zukorlić traži autonomiju za Sandžak kao prekograničnu regiju.

Uz to „Skupština albanskih odbornika tri opštine juga centralne Srbije usvojenom Deklaracijom traži da Albanci u Bujanovcu, Preševu i Medvedji dobiju ‘status recipročan statusu Srba na severu Kosova’ „, piše u saopštenju.

„Na očigledan način se potvrdjuje da su opravdana upozorenja da sadašnja pogrešna kosovska politika vodi destabilizaciji Srbije. Još nije kasno da se ona promeni i spreči jačanje separatizma u Vojvodini, Raškoj oblasti i na jugu centralne Srbije“, ukazala je DSS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.