U trendu

DSS: Zalaganje za razgraničenje je delovanje suprotno Ustavu Srbije

Demokratska stranka Srbije ocenila je danas da zalaganje za razgraničenje sa Albancima predstavlja delovanje suprotno Ustavu Srbije, jer podrazumeva zalaganje za promenu državnih granica i odricanje dela teritorije.

„Na delu je sistemsko rušenje ustavno-pravnog poretka Srbije“, navodi se u saopštenju DSS povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se on zalaže za „razgraničenje sa Albancima“.

DSS je naveo da prema Ustavu Vlada Srbije „utvrdjuje i vodi politiku“, a predsednik „predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu“ i nije ovlašćen da utvrdjuje ili vodi politiku. U saopštenju se dodaje da je premijerka Ana Branabić rekla da „Vlada još nema zvaničan stav o Kosovu“ i nije utvrdila politiku Srbije po tom pitanju.

„Tu politiku neovlašćeno vodi predsednik Republike, uzurpirajući ustavna ovlašćenja Vlade, kršeći ustavne obaveze svih državnih organa u vezi sa Kosovom i Metohijom i Rezolucijom Narodne skupštine o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji iz 2013. godine“, naveo je DSS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar