U trendu

Dunavska strategija jača regionalnu saradnju

BEOGRAD – Reka Dunav je važan resurs za Srbiju i druge podunavske zemlje i predstavlja širi okvir za regionalnu saradnju, rečeno je danas na trećem nacionalnom slušanju Strategije EU za Podunavlje (Dunavska strategija) u Domu Narodne skupštine.

Istaknuto je da je cilj tog dokumenta jačanje regionalne saradnje, razvoj demokratskih institucija, zaštita životne sredine i ekonomski napredak podunavskih zemalja.

Pomocnik ministra za evropske integracije Mihajlo Dašić rekao je da Dunavska strategija nije usmerena samo na reku Dunav već da predstavlja širi okvir za regionalnu saradnju.

„Ovo geografsko područje prevazilazi državne granice i povezuje niz država koje imaju zajednički interes da sačuvaju i ojačaju čitav tok Dunava“, istakao je Dašić.

On je ukazao da su glavni ciljevi Strategije dodatno povezivanje regiona, zaštita životne sredine, razvoj institucija i bezbednost regiona.

Dašić je ocenio da će sprovođenje Dunavske strategije kroz razvoj saobraćaja, obrazovanja i energetike i jačanje konkurentnosti utcati na bolji život građana podunavskih zemalja.

Dašić je naveo da je Dunavska strategija jedan od četiri makroregionalne strategije Evropske unije uz Baltičku, Jadransko-jonsku i Alpsku strategiju.

Koordinator prioritetne oblasti 10 Dunavske strategije Klaudija Singer rekla je da je taj dokument osmišljen sa ciljem da se ojača regionalna saradnja i da zamah održivom razvoju.

„Srbija ima važnu ulogu kao kapija između istčne i zapadne Evrope, ali da bi se iskoristili puni potencijali neophodna je dobra saradnja između svih partnera i da postoje adekvatne procedure donošenja odluka, kao i dovoljno finansijskih sredstava“, navela je Singerova.

Naglasila je da su preduslov za dobru saradnju i kreiranje „dobrih politika“ sposobne državne institucije, kompetentni i informisani akteri i poverenje među partnerima.

„Podržavamo i ohrabrujemo i one koji promovišu projekte i one koji daju sredstva da imaju bolju saradnju i da kombinuju različite izvore finansiranja“, kazale je Singerova.

Ona je dodala da je u junu ove godine započeta revizija Dunavske strategije i pozvala predstavnike Srbije da učestvuju u tom procesu.

„Bilo bi dobro da Srbija ukaže koje dodatne vrednosti želi da postigne sa partnerima iz dunavskog regiona“, znaznačila je Singerova.

Potpredsednica Dunavskog građanskog foruma Danijela Stojković istakla je da Dunavska strategija pokriva sve segmente života, kao da taj dokument može da postane „alat“ za jačanje demokratije i pospešivanje transparentnosti u radu institucija i bolje komunikacije između podunavskih država.

Ona je istakla da je za implementaciju Strategije važno uključivanje civilnog sektora, te da je jedan od ključnih izazova uspostavljanje čvrstog i jasnog kanala komunikacije predstavnika državne uprave i civilnih organizacija.

„Čeka nas zajednički poslovni poduhvat budući da se radi o velikom tržištu i da je Dunav možda i najvažniji resurs za Srbiju, ali i ostale podunavske zemlje“, kazala je Stojković Jovanović.

Evropska komisija usvojila je aktuelnu Strategiju za Podunavlje, uz Akcioni plan, 2010.godine, a u njenoj izradi je učestvovalo 14 podunavskih zemalja među kojima je i Srbija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike