U trendu

Đurić: Poruka iz Beograda – nema vojske Kosova

Protivljenje SAD i NATO formiranju takozvane vojske Kosova je nesumnjivo veliki diplomatski uspeh naše zemlje, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ističući da ćemo se boriti protiv njenog formiranja, jer predstavlja pretnju i ugrožavanje bezbednosti, mira i stabilnosti u čitavom regionu.

„Ovo je nesumnjivo veliki diplomatski uspeh Srbije i nije pao s neba, proizvod je temeljnog rada na tome da se naši stavovi objasne i približe, ne samo zemljama na čiju smo podršku uvek mogli da računamo, kao što su Kina i Ruska Federacija, već i NATO-u“, rekao je Đurić za RTS.

Kako je naveo, premijer Aleksandar Vučić je ulagao u dobre odnose sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, iako je za to bio kritikovan.

Upitan da li su dovoljna upozorenja da Priština odustane od namere da bez glasova Srbije formira vojsku, Đurić je rekao da je poruka iz Beograda da nema takozvane vojske Kosova.

„Ako protivljenju Beograda, stalnih clanica Saveta bezbednosti UN dodamo i protivljenje NATO-a i Vašingtona, jasno je da se ono što je Hašim Tači planirao za danas, neće se desiti. Borićemo se protiv njenog formiranja zato što predstavlja i pretnju i ugrožvanje bezbendosti i mira i stabilnosti u čitavom regionu“, kaže Đurić.

Dodao je da bi formiranje takve vojske, osim što bi bilo protivno Rezoluciji SB UN 1244 i Vojnotehničkom sporazumu ne bi moglo da preti nikome i da predstavlja pretnju bilo kome osim nenanoružanom srpskom stanovništvu na KIM.

„To Srbija nikada neće dozvoliti i to oni dobro znaju“, rekao je Đurić.

Navodi da politički lideri iz Prištine traže razloge za sukobljavanje sa Beogradom jer nisu u stanju da pruže bolje ekonomske uslove stanovništvu i jer se plaše odgovornosti pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

„Mi želimo normalne odnose, ali nećemo dozvoliti da neko gazi Srbe“, poručio je Đurić.

Kaže i da je u svakodnevnim kontaktima sa srpskim predstavnicima na KiM.

„U Beogradu možemo ponosno da kažemo da nećemo da gazimo naše interese, ali treba hrabrosti reći to u Prištini. Naši predstavnici neće podržati formiranje takozvane kosovske vojske“, rekao je Đurić.

Upitan o nastavku dijaloga sa Prištinom u Briselu, Đurić je rekao da u Prištini svaki dan izmišljaju nove razloge da ne ispune dogovoreno, te da je očigledno da im ne odgovara Zajednica srpskih opština ne odgovara.

On je naveo i da je generalni sekretar NATO-a Prištinu uputio na nastavak razgovora sa Beogradom.

„Iz Beograda stiže poruka – nema vojske Kosova“, zaključio je Đurić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.