U trendu

Đurić: Vreme je za preispitivanje učešća u pregovorima sa Prištinom

Šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da osuđujuća presuda Oliveru Ivanoviću „nema veze ni sa pravom ni sa pravdom“ i da je vreme da Beograd preispita svoje učešće u pregovorima sa Prištinom.

Đurić je, nakon što je Ivanović danas pred Osnovnim sudom u severnoj Kosovskoj Mitrovici osuđen na devet godina zatvora zbog zločina nad Albancima, za RTS kazao da je ta presuda ujedno i politička poruka Srbiji i način da se cela država ponizi.

Prema njegovim rečima, osudjujućom presudom se pokušavaju namamiti predstavnici Prištine da nastave dijalog sa Beogradom, jer se stvara lažni balans pred formiranje tribunala za ratne zločine OVK nad Srbima.

Đurić je dodao da istovremeno Priština ne sprovodi nijedan segmet dogovora sa Beogradom i da je zato sada vreme da se Vlada Srbije i sam premijer izjasne o novonastaloj situaciji.

„Ovo je crvena linija koja nam ukazuje da se upitamo da li treba nastaviti dalje i kako“, rekao je Đurić. Prema njegovim rečima, Beograd je sve vreme procesa pomagao Olivera Ivanovića i ostale optužene, a na Kosovu je pomogla oko 4.000 građana u različitim procesima.

Dodao je da su Ivanoviću pomagali „vrhunski advokati koji mogu da rade pred sudovima na Kosovu“, ali da „nema advokata koji može da promeni političku volju da se cela Srbija ponizi i kazni“.

„Jedan čovek treba da leži u zatvoru kao talac da bi se nekom dali politički ustupci“, rekao je Đurić.

On je dodao da je današnja presuda „novi ustupak Prištini“ pred nastavak razgovora sa Beogradom 27. januara.

„Moramo naći pravu meru odgovora, Srbija je uvek bila za normalne odnose, ali ne možemo da trpimo da bilo ko ponižava Srbiju…tome mora da dođe kraj, hoćemo da razgovaramo, ali to mora da ima neki smisao“, rekao je Đurić. Predstavnici Vlade Kosova rekli su ranije da neće nastaviti dijalog sa Beogradom jer EU još nije omogućila viznu liberalizaciju s Kosovom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.