Dušan Janjić: Odluka o skidanju Kosova sa dnevnog reda SB UN očekivana

Britanija ne traži potpuno ukidanje javne rasprave o Kosovu nego njeno smanjivanje, a takva odluka je očekivana, kazao je danas predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić za agenciju Beta.

„Već par godina traje rasprava da li uopšte ima smisla izlaziti pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) sa tromesečnim izveštajem generalnog sekretara (UN) i po tom pitanju su barem pet godina podeljeni stavovi. Za redovne sednice su Kina i Rusija, druge stalne članice su protiv“, kazao je Janjić povodom odluke Velike Britanije da se Kosovo izostavi sa dnevnog reda sednice te institucije.

On je naveo da ostale članice SB smatraju da je uloga UN „nepotrebna i smanjena“, da je cela odgovornost prešla na kosovske vlasti, Beograd i Evropsku uniju i da sva pitanja treba rešavati na tim instancama.

„Nije tačno da je (ovaj čin) potpuno ukidanje teme Kosova, kako se to javnosti predstavlja. Reč je o tome da se izveštaji ne podnose tromesečno, nego jednom ili dva puta godišnje. Generalni sekretar će pisati i dostavljati svoje izveštaje SB UN, ali javne rasprave uz učešće Beograda i Prištine neće biti“, kazao je Janjić.

On je ocenio da je na to uticala i „činjenica što se SB u poslednje dve godine zloupotrebljava“ i da Beograd i Priština „preko njihovih ledja“ rešavaju probleme koje trebaju da reše dijalogom u Briselu.

„To je način da se smanji broj prilika da se u raspravu o Kosovu nevoljno uključi pet-šest članica SB UN. Pogledajte te zapisnike – tamo prave rasprave nema barem pet godina. SB je po pitanju Kosova blokiran, a on funkcioniše dobro samo ako postoji mogućnost da se neka odluka donese“, naveo je Janjić.

Ono što Velika Britanija želi da učini ovim potezom, po Janjiću, jeste da preispita postojanje UNMiK-a, koji trenutno na Kosovu i Metohiji „trenutno ima par činovnika, kancelariju za denacionalizaciju za koju niko ne zna gde je i ‘naziv KFOR’ koji je u stvari NATO, jer su sve države koje učestvuju, u stvari članice Alijanse“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike