najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dve decenije Dejtonskog sporazuma

Dve decenije od parafiranja u SAD Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen rat u BiH od 1992. do 1995. godine, navršava se danas.

U američkom gradu Dejtonu, u državi Ohajo, 21. novembra 1995. godine tadašnji predsednici BiH, Srbije i Hrvatske – Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom postigli su dogovor o Dejtonskom sporazumu.

Sporazum je zvanično potpisan u Jelisejskoj palati u Parizu 14. decembra 1995, čime je BiH podeljena na dva entiteta – Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavanje nesporazuma isključivo na miroljubiv načun.

Dejtonski mirovni sporazum pravni je akt u koji je ugradjen u današnji Ustav BiH.

Tim sporazumom izvršena je teritorijalna organizacija BiH prema kojoj je 51 odsto teritorije pripalo Federacija BiH, a 49 odsto Republici Srpskoj.

Original dokumenta, kako nadležni tvrde, izgubljen je, a političari u BiH i dalje raspravljaju o njegovoj reviziji.

Povodom Dejtonskog sporazuma, u Republici Srpskoj danas je neradni dan, dok se u Federaciji Bosne i Hercegovine taj dan ne obeležava.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike