U trendu

Dveri pozvale Nikolića i Vučića da javno podrže referendum o Danu RS

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je danas predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da javno podrže referendum o Danu Republike Srpske (RS), zakazan za 25. septembar.

Obraćajući se novinarima u Narodnoj skupštini, Obradović, koji je i šef poslaničke grupe Dveri, ocenio je da će medjunarodni faktori probati da preko vrha vlasti Srbije utiču na rukovodstvo RS kako bi odustali od referenduma.

„Pozivamo Nikolića i Vučića da javno podrže referendum o Danu RS, u suprotnom ćemo smatrati da su se stavili na stranu medjunarodnog faktora a ne srpskog naroda. Pozivamo i politički vrh RS da odbace pritiske iz Beograda, ako do njih dodje. Pitanje referenduma je pitanje slobode Srba u BiH a RS je najveća srpska pobeda u poslednjih 100 godina“, kazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, pitanje referenduma o Danu RS trebalo bi da se nadje na dnevnom redu srpskog parlamenta.

„Dveri daju punu podršku referendumu o Danu RS i smatramo da je od izuzetne važnosti da ova tema bude na dnevnom redu Narodne skupštine Srbije. Spremni smo i na održavanje zajedničke sednice parlamenata Srbije i Republike Srpske posvećene referendumu“, naveo je Obradović.

On je ocenio da pokušaj ukidanja Dana i krsne slave RS (Sveti arhidjakon Stefan, 9. januar), predstavlja veliki udarac na nacionalni identitet Srba i nastavak procesa ukidanja nadležnosti RS.

„Ovo nije borba protiv referenduma, već borba protiv RS. Ako sada pokleknemo, doći će u pitanje i opstanak Republike Srpske“, rekao je Obradović.

Ustavni sud BiH je novembra prošle godine naložio RS da promeni Zakon o praznicima, jer je obeležavanje 9. januara kao Dana Republike diskriminišuće po gradjane tog entiteta koji nisu Srbi, jer se na taj dan slavi i krsna slava RS  –  Sveti arhidjakon Stefan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.