U trendu

Dveri: Trećina stanovnika Srbije funkcionalno nepismena

Pokret Dveri upozorio je danas, povodom Medjunarodnog dana pismenosti 8. septembra, da je trećina stanovnika Srbije funkcionalno nepismena.

Predsednica Saveta Dveri za obrazovanje i nauku Gordana Marinković Savović saopštila je da je prema poslednjem popisu u Srbiji 2,68 odsto stanovništva bez školske spreme, 11 odsto sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem, a 20,76 procenata završilo je samo osnovno obrazovanjem, što je 34,44 odsto ukupnog broja stanovnika.

„Ovako poražavajućim podacima doprinosi i nedovoljan broj časova srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama, gde zaostajemo za evropskim zemljama u kojima je broj časova maternjeg jezika znatno viši“, rekla je Marinković Savović.

Ona je dodala da danas biti pismen ne znači samo poznavati gramatičku i pravopisnu normu, već i „protumačiti i razumeti vreme u kojem živimo i izboriti se sa onim što susrećemo na svakom koraku – polupismenim, kvaziintelektualcima i poluintelektualcima“.

„Još je Slobodan Jovanović, srpski pravnik, istoričar, književnik i političar iz vremena Kraljevine Jugoslavije, govorio o poluintelektualcu i rekao da je to čovek koji je uredno, pa možda, čak i s vrlo dobrim uspehom svršio školu, ali u pogledu kulturnog obrazovanja i moralnog vaspitanja nije stekao skoro ništa“, dodaje se u saopštenju.

Medjunarodni dan pismenosti ustanovljen je 1966. godine kada je Unesko utvrdio datum kada će medjunarodna zajednica podsetiti na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.