U trendu

Džon Jovanović: Počinje nova era u odnosima Srbije i SAD

Direktor novootvorene beogradske kancelarije Finansijske korporacije SAD za medjunarodni razvoj (DFC) Džon Jovanović izjavio je večeras da će uspeh meriti po broju otvorenih radnih mesta, prvo u Srbiji i na Kosovu, a uskoro i u drugim delovima Zapadnog Balkana.

Jovanović, Amerikanac srpskog porekla, rekao je za RTS da počinje „nova era u odnosima Srbije i Amerike“, dan pošto su premijerka Srbije Ana Brnabić i izvršni direktor DFC Adam Bouler simbolično otvorili kancelariju te američke korporacije u Beogradu.

Članovi delegacije vlade SAD imali su juče i danas u Beogradu sastanke s najvišim zvaničnicima Srbije, a Jovanović navodi da je iznenadjen koliko spremno su ljudi u Srbiji čekali dolazak američkih investicija.

„Kolege iz šest američkih agencija koje su bile u delegaciji iz Vašingtona oduševljene su prvom posetom Beogradu i prilikama i potencijalom ovog regiona, kako u ekonomskom, tako i u društvenom smislu. I ja delim njihovo mišljenje“, kazao je Jovanović.

On je naveo da će mu srpsko poreklo i znanje jezika značiti u realizaciji projekata u regionu, ali da će mu više pomoći iskustvo u poslovanju, pre svega u radu s finansijama.

„Narodi ovog regiona dele zajedničke vrednosti i mi bismo želeli da te vrednosti gradimo kroz poslovne, ali i društvene projekte, pogotovo kroz žensko preduzetništvo. Mnogi su se javili i rekli da je to sjajna prilika za Srbiju i region“, dodao je Jovanović.

On je rekao da je za DFC najbitnije da već u prva tri meseca uradi nekoliko projekata i dodao da će se za početak priključiti projektima koji su već u toku kao što je „Autoput mira“.

Delegacija vlade SAD došla je u Beograd radi sprovodjenja vašingtonskog dogovora lidera Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa. Lideri Srbije i Kosova potpisali su 4. septembra u Beloj kući dve verzije dokumenta „Ekonomska normalizacija“ koje se razlikuju u poslednjoj od 16 tačaka.

U jednoj od tačaka piše da će Kosovo i Srbija saradjivati sa DFC i Izvozno-uvoznom (EXIM) bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja „Autoputa mira“, železničke veze izmedju Prištine i Merdara, železničke veze izmedju Niša i Prištine, obezbedjivanja sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća, dodatnih bilateralnih projekata i stalnog prisustva DFC u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.