EBRD partner u procesu EI i razvoju Srbije

BEOGRAD – Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa regionalnim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) zaduženom za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai o razvoju Srbije kroz proces EI.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za evropske integracije, sagovornice su konstatovale da je potreba i obostrana želja, da se koordiniranim pristupom fondova EU (IPA 2018) i EBRD omogući veća dostupnost povoljnih kredita koje Banka opredeljuje za razvoj malih i srednjih preduzeća, a radi ekonomskog razvoja lokalnih sredina, ali i infrastrukture, energetske efikasnosti i životne sredine.

Napominjući da bi iznos bespovratnih sredstava EK za Srbiju trebalo da bude veći nego do sada, Joksimović je saglasna sa potrebom efikasnog modela kombinovanja bespovratnih IPA sredstava i zajmova EBRD.

Osim toga, istaknuta je i neophodnost dalje saradnje u realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti. Ministar za evropske integracije ukazala je, u tom smislu, na važnost tih projekata, a njena inicijativa prepoznata je i podržana od međunarodnih finansijskih institucija i EK.

Joksimović je Žužanu Hargitai informisala da su Ministarstvo za evropske integracija i Razvojna agencija Srbije potpisale Memorandum o saradnji – odnosi se na koordinaciju aktivnosti i nalaženja finansijskih izvora za projekte na lokalu – a kroz mrežu Regionalnih razvojnih agencija. To će, objasnila je ministar, doprineti bol?em prepoznavanju potreba malih i srednjih preduzeća na lokalnom nivou.

Žužana Hargitai, napomenula je da se sredstva EBRD namenjena za regionalne incijative, u značajnoj meri izdvajaju za potrebe Srbije, što – kako je akcentovala, dokazuje ozbiljniji kapacitet institucija naše države u odnosu na region.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike