U trendu

EK i Eurodžast dali pozitivno mišljenje na Nacrt zakona

BEOGRAD – Evropska komisija (EK) i Eurodžast su dali pozitivno mišljenje na Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, na osnovu zajedničkog rada sa Ministarstvom pravde, saopšteno je danas iz tog ministarstva.

Povodom poziva Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića da objavi kompletnu sadržinu mišljenja EK o Nacrtu zakona, Ministarstvo pravde je ukazalo da su EK i Eurodžast poslale komentare na više članova Nacrta zakona, koje je Ministarstvo razmotrilo i u skladu sa primedbama i predlozima, izvršilo korekcije u osnovnom tekstu.

„Napominjemo da mišljenja EK i Eurodžast-a na Nacrt zakona nisu jedan dokument u formi mišljenja ovih evropskih institucija, već se radi o zvaničnoj elektronskoj prepisci Ministarstva pravde i ovih institucija u kojoj se kontinuirano radilo na prilagođavanju teksta Nacrta sa njihovim preporukama“, navodi se u saopštenju.

Kao rezultat zajedničkog rada, Evropska komisija i Eurodžast su dali pozitivno mišljenje na Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, napominje se u saospstenju.

Ministarstvo pravde je dodalo da je usaglašeni tekst u koji su ugrađene sugestije EK i Eurodžasta, u skladu sa Poslovnikom Vlade, upućen na zvanično mišljenje većem broju državnih organa, a između ostalog i Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, od koga Ministarstvo pravde očekuje i zvanično mišljenje.

Povodom saopštenja Poverenika, Ministarstvo pravde je takođe navelo da je proces izrade Nacrta zakona bio transparentan i kontinuirano dostupan stručnoj i široj javnosti na veb prezentaciji ministarstva.

„Podsećamo da je osnovni tekst, koji je upućen na ekspertizu, pripremila interresorna radna grupa, koju su činili predstavnici relevantnih državnih organa, kao i da je o tom tekstu održana javna rasprava i da su svi dokumenti vezani za javnu raspravu blagovremeno objavljeni na sajtu Ministarstva pravde“, napominje se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike