U trendu

ENTSO: Odbijen zahtev PR da preuzme distribuciju na severu Ki

PEŠTER – Evropska mreža operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO) odbilo je većinom glasova zahtev Prištine da preuzme elektromrežu Srbije na severu Kosova i Metohije, saopštio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Uspeli smo da izdejstvujemo jednu malu pobedu, koja nama mnogo vredi. Pobedili smo u ENTOS, iako smo mislili da šanse nema“, rekao je Vučić novinarima nakon prisustva vojnoj vežbi na Pešteru.

On je kazao da je Mađarska, iako je priznala nezavisnost Kosova, glasala za Srbiju, a protiv predloga Kosova.

Takođe, kako je dodao, i Rumunija, Grčka i BiH su glasale protiv predloga Prištine.

Vučić je kazao da su po prvi put Makedonija i Crna Gora bile uzdržane, za šta im se posebno zahvaljuje.

„I ovog puta nisu uspeli da urade ono što su planirali u ovoj energetskoj agenciji. ENTSO je manje zvučno od Interpola, ali za nas i naše građane na severu je značajnije od Interpola“, kazao je on dodajući da je posebno srećan zbog toga.

Zahvalio se Ištvanu Pastoru koji se borio sa vladom Srbije, i posebno vladama Mađarske, Bugarske, Rumunije i Grčke, jer su glasale za nas i najsnažnije podržavaju Srbiju.

Vučić je prethodnih dana iznosio zabrinutost da bi ENTSO mogao doneti odluku u korist Prištine, zbog podrške koju je imala od mnogih evropskih zemalja i najavio je borbu preko svih raspoloživih institucija.

ENTSO čini 43 operatora prenosnog sistema električne energije iz 36 zemalja Evrope.

Priština je tražila da preuzme distribuciju struje na severu KiM sa obrazloženjem da Elektromreža Srbije loše rukovodi tim poslom, a istovremeno je, u najmanju ruku tolerisala praksu da Albanci „kradu“ struju u delu mreže na severu KiM.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike