U trendu

EP sutra o Srbiji: Odlučno nastaviti reforme

Evropski parlament pozdravlja mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu s Evropskom unijom i posebno akcione planove za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, pravdi i temeljnim slobodama i poziva vlasti u Beogradu da odlučno nastave sistemske i društveno-ekonomske reforme. 

To se navodi u nacrtu rezoluije o kojoj će sutra u Strazburu raspravljati Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) i u kojem se naglašava i važnost pripreme za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli i 35 koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom. 

U dokumentu, koji je pripremio izvestilac EP za Srbiju Dejvid Makalister, i koji EP treba da potvrdi i na plenarnom zasedanju, izražava se očekivanje da poglavlja 23 i 24 budu otvorena početkom ove godine, budući da su to poglavlja presudna za reforme pravosudja i osnovnih prava, uz opasku da se mora ukloniti politički upliv na sudstvo. 

Ključno je da se zakoni i reforme sprovedu u delo, dodaje se u nacrtu rezolucije. 

Takodje se „pozdravlja napredak Srbije u stvaranju uslova za privredjivanje kroz smanjivanje budžetskog deficita i reforme radnog prava i politike zapošljavanja“.

EP „podstiče srpske vlasti da pospeše klimu za investicije i naglašava važnost brze restrukturacije javnih preduzeća“ i poziva Srbiju da zakone o državnim subvencijama usaglasi sa pravnom tekovinom EU.

Evropski parlamentarci takodje odaju priznanje Srbiji za konstruktivan pristup rešavanju imigracione krize.

Oni „pozivaju Srbiju da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku usaglasi s politikom Unije, uključujući politiku prema Rusiji“ kojoj Beograd nije uveo sankcije poput država članica EU.

U nacrtu rezolucije se ukazuje na izvestan napredak u bici protiv korupcije, uz usvajanje zakona o zaštiti „uzbunjivača“, i ukazuje na nužnost okončanja pravosudnih postupaka za korupciju, uključujući slučajeve na visokom nivou.

Srpske vlasti, kako se navodi, treba da „udvostruče napore u bici protiv organizovanog kriminala, što mora da urodi konačnim presudama, što je i predvidjeno akcionim planom za poglavlje 24“.

Parlament EU podvlači važnost slobodnog rada ombudsmana i nezavisnih tela i „izražava zabrinutost zbog odsustva napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija“.

U dokumentu se naglašava „uznemirenost zbog nasilja nad novinarima i pretnji u obavljanju njihove profesije“.

EP „poziva vlasti da istraže napade na novinare i ponovo podvlači da se mora obezbediti potpuna primena novih zakona o medijima“, uz uvid u vlaništvo i finansiranje medija.

Takodje se naglašava potreba bolje zaštite prava manjina i kaže da „autonomija Vojvodina ne može biti dovedena u pitanje, a zakon o sredstvima Vojvodine mora biti usvojen bez odlaganja, kao što predvidja Ustav“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.