Erdogan u pismu Vučiću: Saradnja Turske i Srbije najčvršća osnova za stabilan region

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan naveo je u pismu predsedniku Alakesandru Vučiću da će saradnja Ankare i Beograda biti najčvršća osnova za stabilnost i blagostanje regiona, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Erdogan je naveo da su mir i stabilnost Balkana od najvećeg značaja za Tursku. Takodje je rekao da je trilateralni proces Turska-Srbija-BiH koristan mehanizam i da je dogovor koji postigli tokom njegove posete Srbiji, o početku priprema za Samit sledeće godine, važan je korak za ceo region.

„Mir i stabilnost Balkana je od najvećeg značaja za Tursku. Sa tim u vezi, visoko cenim konstruktivan pristup koji je Vaša ekselencija pokazala. Pomno pratim odvažne korake koje Vi preduzimate ka zemljama regiona. Turska je uvek spremna da doprinese zalaganjima usmerenim ka zaštiti mira i stabilnosti. Saradnja Turske i Srbije, ključnih zemalja regiona, biće najčvršća osnova za stabilnost i blagostanje regiona“, naveo je Erdogan.

Turski predsednik je naveo da mu je bila je čast da bude jedan od prvih predsednika koji je posetio Srbiju posle Vučićevog stupanja na dužnost

„Posebno sam bio dirnut srdačnim prijemom u kome smo uživali tokom posete regionu Sandžaka, zajedno sa Vašom ekselencijom, što predstavlja most prijateljstva između naših zemalja. Podstičemo istaknute poslovne ljude iz Turske, koji su zajedno sa mnom posetili Srbiju, da ulažu u Sandžak. Siguran sam da su preduzeli konkretne korake na ovom polju, na sastancima koje su održali sa svojim sagovornicima“, navodi se u pismu.

Erdogan je naveo da je potpisivanje Zajedničke deklaracije o osnivanju Visokog saveta za saradnju izraz volje za unapredjenje bilateralnih odnosa.

Turski predsednik je takodje zahvalio na saradnji u borbi protiv terorističke organizacije sveštenika Fetulaha Gulena koji živi u SAD.

„Besprekoran program, koji je priredjen u Beogradu i Novom Pazaru, kao i besprekorne mere bezbednosti i interesovanje koje je prema nama iskazano, dokaz su da je poseta pripremana izuzetno vredno i temeljno. Cenimo i zahvalni smo Vašoj ekselenciji i članovima Vašeg osoblja koji su učestvovali u pripremi posete“, navodi se u pismu.

Erdogan je rekao da najiskrenije veruje da će „Srbija dostići još prosperitetniju budućnost“ pod Vučićevim liderstvom i pozvao Vučića u posetu Srbiji, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.