U trendu

Ernst: Vreme za rušenje tabua da je promena granice „đavolja“

BON – Razgovori Beograda i Prištine su blokirani, jer u evropskim prestonicama nema saglasnosti o menjanju granica, konstatuje novinar i poznavalac prilika na Balkanu Andreas Ernst i ocenjuje da je vreme za rušenje tabua da je promena granica „đavolji posao“.

„Nema nijednog razloga da Priština i Beograd hitno ne ispregovaraju mirovni dogovor. Umesto toga ‘dijalog o normalizaciji’ u Briselu nekako taljiga ili je sasvim zaustavljen. Za to postoje razlozi: nesretna visoka predstavnica EU Federika Mogerini je na kraju mandata, a u evropskim prestonicama nema saglasnosti o tome da li srpsko-kosovski dogovor sme da obuhvata i promene granica. I tako sve stoji“, piše Ernst u komentaru za švajcarski Noje cirher cajtung.

Ernst u analizi situacije u i oko Kosova ukazuje da premijer Ramuš Haradinaj sve češce gubi živce u poslednje vreme, a kao poslednji primer navodi prekid komunikacije sa misijom UN na Kosovu, jer ga je iznerviralo što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš tražio da Priština ukine carine na srpsku robu.

Haradinaj se, navodi se u tekstu, slično odnosi i prema čelnicima EU kojima nonšalantno odgovara da ce povući carine kad Srbija prizna nezavisnost Kosova.

„Spektakularna je međutim njegova konfrontacija sa Vašingtonom“, piše Ernst dodajući da je američki ambasador u Prištini zalupio vrata napuštajuci sastanak sa Haradinajem koji ni za jotu nije hteo da odstupi po pitanju carina.

„To je novo i uznemirujuće. Otkad je kosovski konflikt eskalirao pre 20 godina, Kosovari su uvek vodili računa da koordiniraju svaki korak sa silama zaštitnicama. I onda kada bi im delovali iza leđa, brže-bolje bi se pobrinuli da im se ne uzme za zlo. To je važilo pre svega za odnos sa ‘američkim prijateljima’. Šta se to onda promenilo poslednjih godina?“, pita se Ernst, prenosi Dojče vele.

Prema njegovim rečima, Kosovo je blokirano, oseća se ostavljenim na cedilu i boji da je vreme ponovo naklonjeno Srbiji.

„Haradinaj na to reaguje nacionalističkom ofanzivom koja nailazi na odobravanje mnogih Kosovara. Ali na Kosovu nikako nisu nedužni za stagnaciju. Vlada nema ni volje ni sposobnosti da preduzme nešto protiv privrednog zastoja. Politika tamo znači gomilanje moći, sakupljanje sinekura i njihovu podelu pristalicama“, konstatuje Ernst.

On dodaje da Kosovo ponekad i sprovede reforme, poput onih potrebnih za za viznu liberalizaciju, ali da nje i dalje nema iako je Prištini obećana, zbog čega je „razumljivo da na Kosovu jačaju resantimani protiv EU koja jedno priča, a drugo radi“.

„Razuman izlaz“, ocenjuje nemački novinar, bili bi izbori na Kosovu pred koje bi tamošnje partije morale da pojasne pozicije prema dogovoru sa Srbijom.

„Onda je potrebno jako vođstvo pregovora, da drži Prištinu i Beograd za stolom dok ne nadu rešenje. Pri tome treba rušiti tabue. Recimo onaj da su promene granica đavolja rabota čak i onda kada su dogovorne i demokratski legitimizovane“, zaključuje Ernst.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike