U trendu

Eskobar: Podržavamo primenu dogovora u dijalogu Srbije i Kosova

 Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Gabrijel Eskobar izjavio je u Sarajevu da SAD podržavaju implementaciju dogovora postignutih u dijalogu Beograda i Prištine i ubrzano približavanje ka konačnom sporazumu.

„Dijalog je mehanizam kroz koji bi (dve strane) trebalo da disikutuju o razlikama. Dijalog vodi EU, on predstavlja i najveću prepreku na putu (Srbije i Kosova) ka EU i mi ga podržavamo. Nismo deo dijaloga, ali podržavamo ga u potpunosti“, rekao je Eskobar za regionalnu televiziju N1.

Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, kazao je da se Vašington nada da će Srbija napredovati ka članstvu u EU.

„Naša nada za Srbiju je da će pratiti svoj evropski put. Da zatvori poglavlja, kako bi napredovala ka članstvu ka EU. Da razlike sa Kosovom rešava kroz dijalog i da uspostavi dobre odnose sa svim svojim susedima“, naveo je Eskobar.

Na pitanje kako vidi budućnost Aleksandra Vučića kao predsednika Srbije, Eskobar je naveo da je „to na srpskom narodu da odluči“.

Eskobar je, izmedju ostalog, odgovorio i na pitanje šta će biti ako se gradjani BiH probude jednog dana, a na entitetskoj liniji budu vojnici Republike Srpske.

„To se neće desiti. Rekao sam to jednom i ponoviću: Neće biti rata u BiH. Ovo nije 1991. godina“, kazao je američki diplomata.

Na opasku novinara da nije reč o ratu, već o vojsci Republike Srpske, Eskobar je rekao da nje nema i da „ta vrsta eskalacije nikoga ne zanima“.

„Pre svega, nema vojske Republike Srpske. Drugo, imamo mandat za očuvanje mira od Saveta bezbednosti UN. Nikoga ne zanima ta vrsta eskalacije. Ni Srbiju, ni Hrvatsku, ni Rusiju, nikoga. Ono što treba uraditi, ako gledamo oružane snage, jeste kako kreirati sposobne oružane snage da ispune potrebe svih. Uz to bi, uz sve razlike, izmedju svih nivoa vlasti trebalo obezbediti da država funkcioniše“, dodao je Eskobar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.