EU: 1,2 miliona evra za razvoj geografskih sistema

BEOGRAD – Razvojni program EU PRO objavio je javni poziv za podnošenje predloga projekata za uvođenje i razvoj geografskih informacionih sistema (GIS) na kome pravo učešća ima 99 lokalnih samouprava iz Šumadije i zapadne Srbije i regiona Južne i istočne Srbije koje su uključene u realizaciju programa EU PRO.

Kako se navodi u saopštenju EU PRO, konkurs za podnošnje predloga projekata, za koji je EU izdvojila 1,2 miliona evra, otvoren je do 30. decembra 2018. godine.

Geografski informacioni sistemi (GIS) omogućiće lokalnim samoupravama da, koristeći savremenu računarsku tehnologiju, na jednom mestu prikupljaju, obrađuju, i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju razvoj i resurse, ali i zainteresuju potencijalne investitore.

„Uvođenjem geografskih informacionih sistema unaprediće se rad lokalnih samouprava jer umrežene institucije i objedinjene baze podataka omogućavaju efikasnije pružanje usluga građanima, investitorima i svim drugim korisnicima, a doprineće se i boljem upravljanju zemljištem i proceni društveno-ekonomskih potencijala gradova i opština“, rekao je Grem Tindal, menadžer programa EU PRO.

Evropska unija će preko EU PRO programa pružiti podršku lokalnim samoupravama u procesu uvođenja i razvoja GIS-a kroz nabavku softvera i hardvera, kao i neohodne računarske opreme, a važan segment činiće i obuka zaposlenih u lokalnoj administraciji.

Maksimalni iznos sredstava koji može da bude odobren za pojedinačni projekat je 100.000 evra, a u slučaju da dve ili više opština konkurišu s partnerskim projektom, najviši iznos je 150.000 evra.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike