U trendu

EU: Bez tenzija na terenu, koje bi ugrozile dijalog

BRISEL, 3. avgusta ( Tanjug) – Evropska unija smatra da na Kosovu i Metohiji treba izbeći tenzije, koje bi ugrozile zajednički cilj – normalizaciju odnosa i postizanja pravno obavezujućeg sporazuma.

“U trenutku kada su obe strane, zajedno sa visokom predstavnicom, potpuno angažovane na definisanju pravnoobavezujućeg sporazuma, a u skladu sa dogovorom dva predsednika na prethodnom sastanku, 18. jula u Briselu, na terenu ne bi trebalo da postoje tenzije koje bi ugrozile zajednički cilj normalizacije odnosa”, izjavila je portparolka EU Maja Kocijančić.

Na pitanje Tanjuga o rezultatima rada na izradi nacrta statuta ZSO, za koji rok ističe sutra, Kocijančić je podsetila da su se sve strane dogovorile i o “jasnim parametrima i vremenskom okviru” rada Upravljačkog tima, uključujući i izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, u roku od četiri meseca od početka njegove izrade.

“Kada Upravljački tim zvanično obavesti EU o statusu svog posla, to će biti razmotreno na sledećem sastanku na visokom nivou u Briselu. Razumemo da je posao još u toku“, poručila je Kocijančić.

On je ponovila da EU u međuvremenu nastavlja „posao sa obe strane, kako bi se osigurala implementacija svih dogovora postignutih do sad u okviru dijaloga kome posreduje EU“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike