U trendu

EU: Nema vremena za gubljenje, dijalog se mora nastaviti

BRISEL, 4. februara ( Tanjug) – EU je spremna da se što je pre moguće nastavi dijalog o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu u dijalogu Beograda i Prištine i u tom se cilju paralelno radi i na ukidanju taksi i na nastavku dijaloga, saznaje Tanjug u Briselu.

„EU paralelno radi na kako pitanju taksi tako i na spremnosti da se što pre nastavi rad na pravnoobavezujućem sporazumu. Momentum postoji, važna je politička volja sa obe strane“, navode evropski diplomatski izvori za Tanjug.

U Briselu napominju da su u toku kontakti i sa Beogradom i sa Prištinom. I dok u iz EU poručuju da su svesni da prištinske takse na robu iz Srbije limitiraju nastavak dijaloga, za sada nema odgovora na pitanje Tanjuga da li Brisel vidi i jednostrano usvajanje statuta Trepče kao mogući novi „kamen spoticanja“ u cilju nastavka dijaloga dve strane.

Prištinska strana je još pre dve godine odbacili mogućnost da se o konfiskaciji rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata Trepča, koji su oni proglasili „kosovskom imovinom“, razgovara u okviru dijaloga u Briselu, tvrdeći da je to „gotova stvar“.

U EU naglašavaju da su oni kao posrednici u dijalogu „spremni da rade onoliko brzo koliko se Beograd i Priština dogovore“, ali i da „poguraju“ aktere kako bi ponovo seli za sto.

„U razagovoru sa predsednikom Hašimom Tačijem ponovila sam da takse moraju da budu povučene kako bi dijalog bio nastavljen što pre . Normalizacija odnosa je od ključnog značaja sa Kosovo, Srbiju, Zapadni Balkan i EU. Nema više vremena za gubljenje“, poručila je 1. februara šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han, koji je direktno uključen u razgovore o ukadanju prištinskih taksi na robu iz centralne Srbije, kaže da se nada „obnovi pozitivne dinamike i ponovnom pokretanju dijaloga Beograda i Prištine“.

I Federika Mogerini i Johanes Han smatraju da još ima vremena da se iskoristi „momentum“ i da dođe postizanja pravnoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine tokom madata ove Komisiji, koji ističe u novembru ove godine.

I dok, zvanično, u EU kažu da još nemaju konkretan datum za mogući nastavak dijaloga Beograda i Prištine, nezvanično se navodi da je Brisel spreman da organizije sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u danima koji slede.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike