U trendu

EU nenamerno stvara stabilokratije na Zapadnom Balkanu, Srbija knjiĆĄki primer

Formiranju stabilokratija na Zapadnom Balkanu doprineli su neki nedostaci strategija i politika EU u oblasti proĆĄirenja a „knjiĆĄki primer“ stabilokratije je Srbija, navodi se u novom izveĆĄtaju Holandskog instituta za medjunarodne odnose Klingendejl.

EU je kroz politiku proĆĄirenja ĆŸelela da ubrza demokratizaciju ĆĄestorke sa Zapadnog Balkana ali njene politike, uprkos godinama napora, nisu donele očekivane promene, ocenili su autori studije „EU kao promoter stabilokratije na Zapadnom Balkanu?“.

Navodi se da je proces proơirenja izgubio efikasnost i politički zamah i umesto odlučne demokratske reforme, zemlje Zapadnog Balkana polako su se razvile u stabilokratije odnosno zemlje sa očiglednim demokratskim nedostacima koje istovremeno tvrde da rade na demokratskim reformama i nude stabilnost.

Kada je reč o Srbiji, ključno pitanje je ĆĄto je EU vodjena ĆŸeljom da se reĆĄi sporni status Kosova bila voljna da podrĆŸi vladu u Beogradu, ili da bar ne potkopava otvoreno njen legitimet, čak i po cenu principa fer političke konkurencije, jednakih izbornih uslova i institucionalne podele vlasti.

U izveơtaju se navodi da su organizacije civilnog druơtva eksplicitno, a godiơnji izveơtaj Evropske komisije implicitno, ukazali na demokratske nedostatke koji proističu iz sve veće akumulacije moći.

Navodi se i da je činjenica da najviơi zvaničnici EU i lideri članica nikada nisu direktno ukazivali na problem.

Na taj način, piĆĄe u izveĆĄtaju, EU je propustila da poĆĄalje jasnu poruku gradjanima Srbije o suĆĄtinskom problemu koji je uzrok stagnacije zemlje. Dalje se navodi da nevoljnost da „imenuje i posrami“ odgovorne za nedovoljne reformi čini EU „nesposobnom da prepozna i reaguje“ na problem.

U izveĆĄtaju Klingendejla identifikuje se osam nedostataka u EU strategijama, politikama i njihovoj primeni za koje se veruje da doprinose formiranju stabilokratija.

Kako se navodi, previơe tehnički pristup EU pitanju proơirenja ne uspeva da podstakne duboku političku i druơtvenu transformaciju a nedovoljno jasne definicije vladavine prava ometaju adekvatno prenoơenje vrednosti Unije.

Mana u strategijama i politikama EU je i neadekvatno izveĆĄtavanje o napretku reformi koje „razvodnjava“ političku realnost na Zapadnom Balkanu, kao i to ĆĄto EU često ne reaguje na zastoje ili nazadovanje i tako prećutno podrĆŸava autokratske tendencije.

Ukazuje se i da EU stalno pokazuje da nije u stanju da nagradi napredak jer članice ne mogu da se dogovore, čime ơteti svom kredibilitetu.

Problematičan je i pristup EU orijentisan prema liderima kojim se jačaju i legitimizuju političke elite zapadnobalkanske ơestorke. Te elite, kako se dodaje, korisite podrơku EU da jačaju svoju ulogu u druơtvu.

U analizi se dalje ukazuje na partijske odnose političkih porodica u EU i onih sa Zapadnog Balkana koji vode podrơci stranakama iz regiona i kada se one ne ponaơaju demokratski.

Konačno, zbog nedostatka privremenih rokova, EU nije u stanju da prati napredak reformi i poziva vlade regiona na odgovornost kada ne sprovode neophodne demokratske reforme, navodi se u analizi holandskog instituta.

Analitičari su za svaku zemlju Zapadnog Balkana naveli konkretne slučajeve kako je uticaj EU nenamerno doprineo stvaranju stabilokratije a mana koje se najčeơće javila u studijama slučaja jeste tehnički pristup EU procesu proơirenja.

Kao primeri su navedeni nesposobnost EU da uskladi interese različitih etničkih grupa u BiH, strukturne slabosti Euleksa (EULEX), preterano tehnički fokus u izveĆĄtajima o napretku Severne Makedonije…

Analitičari holandskog instituta dali su i niz prepourka kako bi se izbeglo dalje učvrơćivanje stabilokratije i ojačala uloga EU u regionu, uključujući poboljơanje izveơtavanja o napretku i komunikacije sa gradjanima.

Takodje se navodi da EU i njene članice treba ozbiljno da razmotre preporuke za dalju reviziju procesa proĆĄirenja kako bi se omogućila „postepena putanja pristupanja EU“ za Zapadni Balkan.

Istovremeno bi EU mogla da ubrza angaĆŸman sa Zapadnim Balkanom van okvira proĆĄirenja da ne bi izgubila kontrolu u regionu podloĆŸnom sve jačoj konkurenciji velikih sila, preporučuje se u studiji Klingendejla.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.