U trendu

EU očekuje da se posle deset godina uspešno okonča dijalog Beograd-Priština

Posle deset godina dijaloga Beograd-Priština kucnuo je čas da se ostvari napredak i ceo taj proces dovede do uspešnog okončanja, izjavio je danas u Briselu Peter Stano, portparol specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, u osvrtu na Lajčakove razgovore u Prištini i Beogradu prošle nedelje.

„Članice Evropske unije očekuju“, naglasio je on, „da se taj dijalog ubrzo nastavi i da vide da su Beograd i Priština angažovani da bi se taj proces okončao pre skorije negó kasnije.“

Stano je rekao da je Lajčak išao u Prištinu i Beograda da sazna kako tamošnje vodje ocenjuju dijalog i kako vide nastavak dijaloga, i naveo da je „utvrdjeno da obe strane žele nastavak dijaloga, da se smatra da dijalog nema alternativu i da je od presudne važnosti za normalizaciju odnosa dve strane“.

Lajčakov portparol je ponovio da je glavni cilj dijaloga Beograd-Priština o normalizaciji odnosa da se „utanači pravno obavezujući sporazum koji će podstaći regionalnu stabilnost, biti prihvatljiv za obe strane, kao i da je prvenstveno u skladu s ‘tekovinama EU’ „.

Odgovarajući na pitanje šta se uopšte postiglo za deset godina dijaloga, Stano je rekao da je „reč o dugoročnom cilju da se i Srbija i Kosovo približe njihovoj evropskoj budućnosti i da evropski put Srbije i Kosova ide kroz dijalog uz posredovanje EU i normalizaciju njihovih odnosa.“

„Za poslednjih deset godina dijalog je doneo istinske rezultate za život i boljitak gradjana Zapadnog Balkana, ali je posle deset godina sad zaista čas da se krene dalje napred i taj proces dovede do uspešnog okončanja“, kazao je on.

„I zato mi blisko i snažno radimo s obe strane“, dodao je on, „da bi se postigao sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i Lajčak je u Prištini imao priliku da s (kandidatom za premijera Kosova Aljbinom) Kurtijem razgovara o svim pitanjima vezanim za dijalog“.

Na pitanje novinara kako EU gleda na izjavu Kurtija da Kosovo treba da se priključi Albaniji, Stano je uzvratio da Evropska komisije ne komentariše pojedinačne izjave političkih prvaka ili medija.
Ali, kako je istakao, „uopšteno gledajući, političke vodje u regionu treba da prednjače tako što će biti primer i podsticati uzajamno poverenje, dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, što su načela za koje se zalaže EU“.

„Mi u EU očekujemo od svih u regionu izgradnju konstruktivnih odnosa i odnosa saradnje, i da se usredsrede na sopstvene programe reformi kako bi napredovali na evropskom putu“, naglasio je Lajčakov predstavnik za štampu.

„To se odnosi i na Kosovo koje ima jasnu evropski perspektivu, i mi očekujemo da novi organi vlasti tamo deluju u tom pravcu“, rekao je Stano.

Na opasku novinara da se EU mahom usprotivila razmeni teritorija kao delu mogućeg rešenja za buduće odnose Srbije i Kosova, i na pitanje da li se i u planovima za stvaranje tzv „Velike Albanije“ takodje vidi cilj „razmene teritorija“, Stano je odgovorio da je o tome „odavno završena rasprava“.

„Glavni cilj dijaloga Beograd-Priština o normalizaciji odnosa je da se utanači pravno obavezujući sporazum koji će podstaći regionalnu stabilnost, biti prihvatljiv za obe strane, i da je prvenstveno u skladu s ‘tekovinama EU’“, ponovio je on.

„Obe strane znaju šta je ostvarljivo, a šta nije, i glavno je da to bude sporazum koji će prihvatiti obe strane“, zaključio je portparol specijalnog izaslanika EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.