EU očekuje posvećenost dijalogu

BRISEL – Evropska služba za spoljne poslove saopštila je sinoć, posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Briselu, da EU očekuje posvećenost dijalogu i pozvala dve strane da se uzdrže od akcija koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije.

Visoka predstavnica Federika Mogerini održala je u četvrtak sastanak na visokom nivou sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

„Evropska unija očekuje od Srbije i Kosova da brzo pokažu posvećenost dijalogu imajući u vidu direktne vezu između sveobuhvatne normalizacije njihovog odnosa i konkretnih izgleda za njihove aspiracije u EU“, navodi se u saopštenju EEAS posle sastanka.

Mogerini je, kako se kaže, u razgovorima sa dvojicom predsednika istakla neophodnost da Kosovo i Srbija osiguraju okruženje pogodno za dijalog i da se uzdrže od reči, akcija i mera koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije.

Oni su razgovarali o neophodnim koracima za napredak i odlučili da će ostati u konstantnom kontaktu u narednim danima kako bi procenili rezultate jučerašnjeg sastanka, dodaje se u saopštenju EEAS.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike