Evo ko sve dolazi na inauguraciju predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će izuzetno veliki broj zvaničnika iz sveta doći na njegovu inauguraciju u petak, što, kako kaže, pokazuje koliko poštovanje uživa Srbija.

On je naveo da će doći predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, sva tri člana Predsedništva BiH, predsednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Takođe, očekuje se dolazak predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Makedonije Đorđa Ivanova, možda i premijera Zorana Zaeva.

Za premijera Albanije Edija Ramu kaže da neće moći da dođe zbog izbora.

„Očekujem austrijskog kancelara Kristijana Kerna, premijera Mađarske Viktora Orbana, potpredsednika Bugarske, predstavnika Rumunije… Kina šalje potpredsednika Svenarodnog kineskog kongresa što predsednik Sji inače ne čini, Moskva Dimitrija Rogozina, a dolazi i blizak saradnik beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka“, rekao je Vučić sinoć za RTS.

Brojni predsednici parlamenata takođe će biti gosti Beograda, a na pitanje koga šalje Nemačka, Vučić kaže: „Angela Merkel i Frank Valter Štajnamajer šalju kao svog izaslanika bivšeg kancelara Gerharda Šredera, što je ogromna čast za jednu zemlju.“

Kako je dodao, u Beograd dolazi i šeik UAE Bin Zajed, a o kakvoj uticajnoj figuri u svetu se radi govori to što se on već nekoliko puta sastao sa Trampom, a sa Putinom pet-šest puta ove godine.

Očekuju se i premijer Grčke Aleksis Cipras, ministarka odbrane Italije, šefovi diplomatija mnogih zemalja…, komesar za proširenje Johanes Han..

„To govori sve o Srbiji. Neverovatno je kakvo poštovanje Srbija dobija time. Biće to izvanredan dan za Srbiju. To pokazuje kako se rad, trud i marljivost naroda isplati, a kako očuvanje teritorijalnog integriteta i suverenita može da dodnese prave rezulatet“, zaključio je on.

I svi bivši srpski predsednici su dobili poziv, neki će doći, neki ne, kaže Vučić, navodeći da misli da će Vojislav Koštunica biti odustan, da je pozvao i Borisava Jovića, Milana Milutinovića…

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike