U trendu

Evropska komisija usvojila izveštaj o liberlizaciji viza za Kosovo

Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopullos izrazio je danas nadu da će Kosovo do početka 2016. godine uspeti da ispuni sve uslove za viznu liberalizaciju.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da je Evropska komisija jutros „usvojila pozitivan stav o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, Ukrajinu i Gruziju“, prenela je agencija AFP navodeći da to treba da odobri i Evropski parlament.

Komisija je danas usvojila treći i konačni izveštaj o napretku Kosova u ispunjavanju uslova za mapu puta ka viznoj liberalizaciji, uz napomenu da je ostalo samo osam neispunjenih uslova, navodi se u saopštenju Komisije objavljenom na njenom vebsajtu.

U saopštenju se navodi da će Komisija predložiti ukidanje viza za gradjane Kosovo „čim Kosovo ispuni ove poslednje zahteve i pod uslovom da ostanu na snazi efikasne mere za sprečavanje novog migrantskog kretanja ka EU“.

„Jako sam zadovoljan ogromnim napretkom koji je Kosovo ostvarilo od 2014. u ispunjavanju zahteva prema viznoj mapi puta. Uveren sam da će Kosovo uskoro biti u situaciji da ispuni sve preostale zahteve tako da Komisija može da predloži ukidanje vizne obaveze za gradjane Kosova“, navode se reči komesara za migracije i unutrašnje poslove Dimitrisa Avramopulosa.

On je izrazio nadu da će to biti moguće početkom 2016. što bi trebalo da bude i cilj Kosova.

„Iskoristimo preostali period da učinimo sve da pripremimo Kosovo za bezvizno putovanje“, rekao je Avramopulos i dodao da će posetiti Kosovo početkom 2016. da lično vidi kakav je napredak ostvarilo u ispunjavanju osam preostalih obaveza.

U izveštaju Komisije navode se četiri ključna prioriteta na koja Kosovo treba da se usmeri u preostalom periodu razgovora o liberalizaciji viza: prebacivanje dovoljnog broja sudija u sudska odeljenja za teške zločine, ostvarivanje rezultata u istragama, presudama i konfiskacijama u teškim slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, osiguranje operacionalne nezavisnosti tela za reviziju javnih nabavki i regulatorne komisije za javne nabavke i pokazivanju da su zakoni o izmenama imena sprovedeni.

Pre nego što se ukinu vize za gradjane Kosova Komisija će takodje nadgledati napredak u ratifikaciji sporazuma o granici/liniji razdvajanja sa Crnom Gorom, isplati Fonda za reintegraciju, ispitivanju razloga za mali broj odobravanja zahteva za azil i obezbedjenju odgovarajućih prostorija za zaštitnika gradjana. 

„Vizni dijalog sa Kosovom pokazao se kao važno i efikasno sredstvo u unapredjenju dalekosežnih i teških reformi u oblasti pravosudja i unutrašnjih poslova i dalje, koji utiču na oblasti kao što su vladavina prava i reforma krivičnog zakona“, navodi se u saopštenju.

Napredak je bio stalan i efikasan što ukazuje na posvećenost Kosova u ispunjavanju uslova za viznu mapu puta kao prioritet, dodaje se u saopštenju.

Evropska komisija pokrenula je dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom 19. januara 2012. a u junu iste godine je predala kosovskoj vladi mapu puta o viznoj liberalizaciji gde su navedene zakonske i institucionalne mere koje Kosovo treba da usvoji da bi napredovalo ka liberalizaciji viza, podseća Komisija. Navodi se i da se dijalog o vizama vodi bez prejudiciranja stavova država članica o statusu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar