Expres:Još jedan visoki pripadnik OVK na saslušanju u Hagu

PRIŠTINA – Još jedan visoki pripadnik tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, te još trojica „vojnika“, dobili su poziv Specijalnog tužilaštva Specijalnog suda za procesuiranje ratnih zločina, koje su nad Srbima i pripadnicima drugih manjina na KiM počinili pripadnici te paravojne formacje na Kosovu i Metohiji tokom i po završetku poslednjeg rata.

Prema pisanju GazeteExpres, Specijalno tužilaštvo je, za sada, uputilo poziv četvorici bivših pripadnika tzv. OVK, a njihova imena su, kako se navodi, poznata redakciji.

Expres prenosi da su pozive za saslušanje dobila dvojica bivših oficira tzv. OVK i dvojica „vojnika“.

Oni će, kako se navodi, u Hagu biti saslušani u narednih nekoliko dana, odnosno do početka novogodišnjih praznika.

Upitan da povrdi da li je dobio poziv jedan od njih je za GazetuExpres rekao:

„Istina je, ali vam ne mogu reći ništa više od toga“.

Expres je preneo juče da je Kancelarija specijalnog tužioca dostavila prve pozive za saslušanje bivših pripadnika tzv. OVK, koji se sumnjiče da su činili ratne zločine tokom poslednjeg rata na KiM.

Navodi se da Specijalno tužilaštvo nije želelo da komentariše dostavljene pozive.

„Specijalno tužilaštvo ne daje detalje u vezi sa istražnim postupcima“, stoji u elektronskom odgovoru Expresu iz Kancelarije specijalnog tužilaštva.

Takođe, iz Specijalnog tužilaštva nisu želeli da kažu ni da li su u pripremi neke optužnice, piše list.

Specijalni sud osnovan je u kosovskom parlamentu u avgustu 2015. i ima zadatak da istraži ratne zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, na teritoriji Kosova.

Taj sud je nastao kao rezultat Izveštaja Šajcarca Dika Martija koji je predstavljen u Savetu Evrope, januarra 2011.

Izveštaj sadrži navode o ozbiljnim zločinima, koje su izvršili prpadnici tzv. OVK tokom i neposredno nakon rata na Kosovu.

Iste navode iznela je u svojoj knjiži i bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, tri godine pre nego je predstavljen Izveštaj Dika Martija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike