Fabrici: Delegacija EU u Srbiji ostaje pouzdan partner Pirot

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas u Pirotu da će Evropska unija i Delegacija EU u Srbiji ostati dobar i pouzdan partner Pirotu i u narednom periodu.

Fabrici je posle razgovora sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem i njegovim saradnicima novinarima izjavio da su razgovarali o više projekata koji su Pirot i EU zajedno realizovali u proteklih desetak godina, kao i o mogućnostima da Pirot koristi nove fondove i konkurse za projekte.

„Bilo je tridesetak projekata koji su realizovani u Pirotu u ukupnoj vrednosti od oko 10 miliona evra. Posebno smo razgovarali o EU PRO programu koji smo pre nekoliko meseci promovisali sa ministarkom za evropske integracije. Projekat je vredan 25 miliona evra i realizuje se u 99 opština u Srbiji. Gradonačelnik Pirota sa svojim timom je već podneo neke predloge projekata. Ovaj grad se nalazi na Koridoru 10 i ima Slobodnu zonu Pirot i deo je velikih infrastrukturnih projekata“, rekao je Fabrici.

Izrazio je zadovoljstvo što je konačno u poseti jugu Srbije, posebno Pirotu, iako je sa gradonačelnikom imao prilike da se sretne i ranije u Beogradu i drugim gradovima.

Fabrici je preneo da je gradonačelniku objasnio koliko je za EU važan rad gradonačelnika gradova i predsednika opština za proces pristupanja Srbije EU.

„Veliki deo propisa koji se usvajaju i koji Srbija na svom putu za članstvo u EU prilagodjava su ustvari su propisi koji će morati da se sprovode na lokalu.To su oblast poljoprivrede, zaštite životne sredine, obrazovanje, turizam, saobraćaj. To su sve oblasti u kojima se propisi sprovode na lokalnom nivou. Zato je važno lokalnim samoupravama da u svakodnevnom radu imaju stalno na umu i tu širu sliku. Siguran sam da s obzirom na gradonačelnikovu uključenost u NALED da je on u potpunosti uključen u tu širu sliku i da je vrlo aktivan“, rekao je Fabrici.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da su na sastanku razgovarali o projektima koji su realizovali uz podršku EU.

„Mislim da podrška EU dosta značajna što je Pirot promenio svoj izgled zadnjih 15 godina, postao atraktivniji grad za življenje i za privlačenje investicija. To govore brojke, smanjenje broja nezaposlenih, povećanje prosečnih zarada u Pirotu i povećanje investicija. S druge strane, iako nije uobičajeno da se gradovi poput Pirota bave lokalnom diplomatijom, moje je mišljenje da voz Srbije koji ide ka EU ide brzinom najsporijeg vagona“, naveo je Vasić.

Dodao je da Pirot sigurno nije najsporiji vagon, ali da bi voleo da mnogi gradovi u okruženju imaju brzinu poput Pirota.

„Mislim da Srbija napreduje ka EU i da se taj napredak odražava na kvalitet života porast standarda. Mi ćemo se ovde truditi da tako nastavimo i dalje“, rekao je Vasić.

Šef Delegacije EU u Srbiji je sa gradonačelnikom Pirota i njegovim saradnicima u toku dana posetio Mlekarsku školu “Dr Obren Pejić“. Sutra će posetiti Regionalni centar granične policije Srbije prema granici sa Bugarskom, Prihvatni centar za migrante „4.kilometar“ u Pirotu, a obići će Tvrdjavu Momčilkov grad koja se rekonstruiše sredstvima EU i Grada Pirota a u okviru prekogranične saradnje.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike